SVI SMO IH SE PRIDRŽAVALI Odluke Stožera civilne zaštite nisu bile ustavne?

Wikimedia

Ustavni sud Republike Hrvatske po službenoj je dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti zakonskih izmjena te odluka koje je temeljem toga, ali i temeljem postojećih zakonskih propisa, donosio Stožer civilne zaštite tijekom koronakrize, javlja N1.

Temeljem toga, sud će ispitati usklađenost s Ustavom triju odluka, odnosno preporuka stožera. Pa je prema ovom sudu, potrebno ispitati koji je odnos Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH, ali i Ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba za koje se sumnja da su mogle biti u kontaktu s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom na teritoriju RH te Odluka o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, sa samim Ustavom.

Pokretanje postupka iniciralo je dvoje sudaca Ustavnog suda, a inicijativa je pokrenuta početkom lipnja. U inicijativi se, između ostalog, predlaže i da se ispita je li Stožer civilne zaštite prekršio i čl. 22a Zakona o sustavu civilne zaštite, odnosno postoje li i dalje “posebne okolnosti” temeljem kojih su Stožeru dane ovlasti propisane zakonom.

Do 25. lipnja 2020. godine, sud je za ovu temu zaprimio ukupno 27 prijedloga za ocjenom ustavnosti, od čega 8 u vezi s ocjenom suglasnosti zakona s Ustavom, a 19 u vezi s ocjenom suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom.

“Na naprijed spomenutim predmetima intenzivno se radi (prikupljaju se potrebna očitovanja, mišljenja i podatci), a neki su predmeti već u visokom stupnju pripremljenosti za odlučivanje”, izvijestili su sa suda.

Ustavni će sud, sukladno članku 33. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u pravilu u roku od najviše godinu dana, s time da je riječ o instruktivnom roku. Naposljetku, na Ustavnom sudu naglašavaju i “da se prema svojoj stabilnoj praksi, Ustavni sud u predizborno vrijeme u pravilu suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice”, zaključuju.

Komentari