SVEĆENIK KOJI PREDVODI MOLITELJE NA TRGU: ‘Ženske osobe bi trebale misliti da svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca’

Foto: Zagreb.info

Već se neko vrijeme svake prve subote u mjesecu na zagrebačkom glavom trgu okupljaju muškarci. Klečeći na koljenima, Vitezovi bezgrešnog srca Marijina skupno mole.

Novinarka Provjerenog Danka Derifaj razgovarala je sa svećenikom koji je predvodio posljednju molitvu.

“Mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca”, kaže pater Božidar Nagy iz bazilike Srca Isusova.

Na pitanje Derifaj nisu li muškarci sami odgovorni za svoje grijehe, Nagy je spremno odgovorio.

“Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje.”

Inicijativa molitelja krenula je od Internet portala “Muževni budite”, koji sam sebe opisuje kao “prvi hrvatski portal za katoličke muškarce”. Tako su se okupljeni na Trgu bana Jelačića molili za muškarce, tj. da postanu duhovni autoriteti u obitelji, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te obnovu katoličkih brakova, ali i prestanak pobačaja itd.

“Božje zapovijedi nisu nikada zastarjele”, dodao je Nagy, nakon čega ga je Derifaj pitala o ravnopravnosti žena i muškaraca. “To su temelji ljudskih prava. Uzmite Opću deklaraciju Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i vidjet ćete da se se temelji na Božjim zapovijedima.” Na upit novinarke kako može govoriti o ravnopravnosti ako žene nisu ravnopravne muškarcima, pater Nagy progovorio je o čednom odijevanju.

“Šta mislite da je to protiv ženskog dijela populacije? Iskreno, kad vi vidite u muslimanskim zemljama… Jest da je to pretjerano, ali ipak… Kad je žena odjevena pristojno, ne izaziva, kad je pokrivena, to je u redu. Slušajte, naš blaženi Ivan Merz je rekao da je pokrivanje žena kod muslimana ipak jedna dobra stvar”, rekao je.

Kako je i sam pater istaknuo, molitveni pokret dolazi iz Poljske, odakle je i Zaklada Ordo Iuris, čiju je hrvatsku podružnicu prije četiri godine osnovao John Vice Batarelo, točnije njegova Zaklada Vigilare. Katolička crkva u Hrvatskoj o subotnjim molitvama nije se oglasila.


Komentari