SVE ŠTO TREBATE ZNATI O UVOĐENJU EURA Što nas očekuje nakon 1. siječnja 2023.?

Novčanica od 200 eura. foto: -crn- / CROPIX

Na brojna pitanja o uvođenju eura odgovorili su razni stručnjaci i bankari na konferenciji Eurotransformacija Hrvatske koje je 7.lipnja održana u Tvornici kulture. Konferencija koju su organizirali Motus Media i euro.dnevno, sudjelovali su među ostalima i guvener HNB-a Boris Vujčić, kao i njegova zamjenica Sandra Švaljek te ministar financija Zdravko Marić.

Pritom su otkrili neke zanimljivosti o uvođenju eura koje su nas sve zanimale, ali ih nismo imali prilike prije saznati.

U bankomati će biti novčanice od 20 eura

Hrvatska kao turistička zemlja ima jako razvijenu mrežu bankomata pa ih ima čak 6700 diljem Hrvatske i teško je očekivati da će se točno u ponoć prvog dana 2023. godine u jednom trenutku sve kune moći izvaditi, a u bankomate staviti eure. Ipak, u Hrvatskoj narodnoj banci vjeruju da će, unatoč činjenici da je riječ o velikom poslu koji se mora obaviti fizički već u prvom danu nove godine 80 posto  bankomata biti napunjena eurskim novčanicama i kovanicama.

Bankomat, Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

„Bit će jako važno da se bankomati napune manjim aopenima eura i zato smo jednim podzakonskim aktom predvidjeli obvezu svim bankama čiji bankomati imaju kazete za više novčanica da ih napune novčanicama od 10 i 20 eura kako ne bismo opterećivali previše u prvim danima ljude u trgovinama da razmjenjuju velike aopene“,  istaknula je Švaljek na konferenciji Eurotransformacija Hrvatske. Tek u kasnijim danima siječnja bankomati će se puniti i s novčanicama od 50 eura ili 100 eura, a važno je napomenuti da će i u bankomatima biti kovanica, što danas nije slučaj.

Starter kit za građane i poduzetnike

Prve eure građani će moći kupiti u početnom paketu od 1. prosinca, odnosno mjesec dana prije uvođenja eura.

Brojač novaca, foto: Srđan Vrančić / CROPIX

To će biti takozvani „starter kit“, odnosno početnički paketići koji će sadržavati 33 kovanice eura i imati će vrijednost od 100 kuna. Švaljek vjeruje i da će ti paketići, koji su i posebno dizajnirani, imati jednog dana i numizmatičku vrijednost. Početničke paketiće HNB je pripremio i za tvrtke, a njihova vrijednost je oko 150 eura također u različitim apoenima kovanica.

Konverzije kune možda će ići po nižem tečaju

Pritisak je slab na konverzijama, rekao je predstavnik Slatinske bane Andrej Kopilaš na konferenciji Eurotransformacija Hrvatske, ali, “dobivamo informacije iz većih banaka da se pripremaju na konverziju kune po nižem tečaju”.

Moći ćemo mijenjati kune i nakon 1. siječnja 2023., ali…

“Tri godine kovanice će se moći mijenjati bez naknade”, poručio je ministar financija Zdravko Marić na konferenciji i napomenuo:

“Ima još jedna mala napomena, prva dva tjedna od formalnog uvođenja eura, vrijedit će dvojni optjecaj. Plaćat ćete u kunama, a resto ćete dobiti u eurima.”

Ilustrativna fotografija (foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Konverzija novca, ali u određenom iznosu

Govoreći o donošenju jedinstvenog zakona koji će regulirati sva područja uvođenja eura, ministar financija Zdravko Marić najavio je da će se sve, primjerice, kazne za prekrašaje, konvertirati u euro. Tako će i građani moći mijenjati svoj novac, ali u određenim iznosima:

“Važno je što ćete čuti od kolega je da će se automatizmom sve to konvertirati u euro. Moramo osigurati da se adekvatno napravi konverzija, da se u Fini i Pošti, a poštujući Zakon o pranju novca i financiranju terorizma, odredi koliko u pojedinoj konverziji možete promijeniti novaca”, kazao je Marić.