Sve manje maturanata upisuje fakultet: Više od 5 tisuća ih nije položilo maturu, a 11 tisuća mjesta na fakultetima je prazno

Pixabay

Ukupno 5.178 maturanata nije uspjelo položiti državnu maturu niti nakon drugog, jesenskog roka, prenosi N1.

Medu njima je i 181 maturant iz gimnazija. Za razliku od strukovnjaka, gimnazijalcima je matura završni ispit i bez nje nemaju nikakvu kvalifikaciju o završenom srednjoškolskom obrazovanju, iako su s pozitivnim ocjenama završili četiri razreda gimnazije.

Poražavajući rezultati državne mature ukazuju na manjak zainteresiranosti maturanata za upis na fakultet. Tako je, nakon završetka oba ovogodišnja upisna roka, na hrvatskim fakultetima više od 11 tisuća mjesta ostalo prazno. Na ta mjesta u akademskoj godini 2019./2020. neće doći nitko.

Nakon provedenog ljetnog upisnog roka, slobodno je ostalo 16.462 upisnih mjesta, što je povećanje za 20 posto u odnosu na rok 2018. godine. Za preostala upisna mjesta, u jesenskom roku se prijavilo 7.924 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 5.211 kandidata, objavila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Na Sveučilištu u Zagrebu tako je gotovo tri tisuće mjesta ostalo prazno. Najviše praznih mjesta ostalo na izvanrednom stručnom studiju Poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, više od 200, a oko 180 mjesta ostalo je prazno na redovitom studiju prometa na Fakultetu prometnih znanosti, prenosi N1.


Komentari