SVE JE ODGOĐENO! Hoće li slučaj Komšić dobiti konačno svoj sudski epilog?

Screenshot Nova TV

Sjednica Vijeća Vrhovnog suda koje je jutros od 8.30 trebalo odlučivati o žalbi Davida Komšića (21) zbog ubojstva 18-godišnje Kristine Krupljan odgođena je zbog zahtjeva obrane za izuzećem suca izvjestitelja Vrhovnog suda.

Svoj zahtjev objašnjavaju objasnili su činjenicom da je spomenuti sudac u drugom predmetu donio odluku da se na Davida Komšića primjenjuje opći kazneni zakon, a ne maloljetnički pa Komšićev branitelj, odvjetnik Veljko Miljević, smatra da postoji sumnja u pristranost suca izvjestitelja, prenosi Jutarnji.hr.

“Sve je vrlo jednostavno. Pripremanjem za sjednicu, koja je trebala danas biti održana, pregledao sam i sve ostale dokumente koji su bili sastavnim dijelom ogromnog spisa koji je formiran tijekom prvostupanjskog suđenja. U tom spisu našao sam vrlo važan dokument, a koji je bio od iznimne važnosti za odluku suda o tome hoće li primijeniti opće kazneno pravo na optuženika ili maloljetničko pravo, što je krucijalni problem u odnosu na mlađe punoljetne osobe. Taj dokument koji sam našao bila je presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici koje je donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Perice Rosandića u kojoj je između ostalog razmatralo i upravo taj problem vezan za suđenje protiv istog optuženika, ali u jednom prometnom deliktu u kojem je izrečena bezuvjetna kazna zatvora”, rekao je Miljević i dodao:

“Kolega Olujić, koji je branio u tom predmetu, u žalbi istaknuo da se radi o povredi kaznenog zakona te da je trebalo primijeniti maloljetničko pravo na počinitelja, a ne opće kazneno pravo. Sud je o tom pitanju zauzeo negativan stav u odnosu na žalitelja i rekao da je pravilna primjena općeg kaznenog prava jer da način počinjenja djela ukazuje na to što mu se stavljalo na teret. Izjasnio je da na optuženika u tom postupku treba primijeniti opće kazneno pravo. Budući da je to krucijalno pitanje i u ovom kaznenom predmetu, smatrao sam da u skladu sa stavom Europskog suda za ljudska prava, koji tvrdi da sastav suda mora ulijevati povjerenje građanima u objektivnost i nepristranost suda, zahtijevao jedino što sam mogao, a to je otklon suca Rosandića koji je trebao biti sudac izvjestitelj. Mislim da sam kao branitelj učinio ono što sam morao i bio dužan, a odluka je na Vrhovnom sudu”, izjavio je Miljević.

 

“Obrana je te papire o izuzeću suca trebala dostaviti prije dva mjeseca, a ne danas. Ovo je napravljeno samo da se odgodi odluka kako bi nešto njima išlo u korist.”, izjavila je Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine. Užasno je to. Prestrašno. Neka se stave u moju kožu, nikad kraja tome, kazala je vidno šokirana današnjim razvojem događaja majka  pokojne Kristine, Vesna Krupljan.


Komentari