‘SVE JE DOBRO, AK’ JE TVOJE’: Vječna polemika – kuća ili stan: ‘U kući si svoj na svome, ali je to bure bez dna’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Stambeno pitanje u Zagrebu predmet je mnogih polemika. Raspravlja se o tome koji je kvart najbolji za život, gdje je nabolja prometna povezanost, što izbjegavati i slično.

Još jedna tema rasprave je ona – je li bolje živjeti u stambenoj zgradi ili u kući. Upravo to smo upitali naše čitatelje.

‘SAMI SI ODABIREMO GDJE ĆEMO STANOVATI’: Zagrepčanima smeta buka u kvartovima? ‘Ak’ hoćete mir i spokoj, odite na selo’

“Sve ima svojih prednosti i mana. U kući si svoj na svome, ali je to bure bez dna. Uvijek ima nešto za obnavljati, popravljati, mijenjati… U stanu ti je krečenje najveći problem, ali slušaš sve kroz zidove, onaj iznad tebe ti trese prašinu po vešu, onaj ispod tebe ti prigovara kaj zalijevaš cvijeće i tak… Imam i kuću, a živim u stanu, pa mi je sve dobro poznato”, iskrena je Zagrepčanka.

Prednost kući naspram stana dalo je više čitatelja.

“Kuća favorit od samog početka. Kuća je za mlađe ljude, dok su stanovi više za srednje i starije populacije, manje intervencija i obaveza. U Zagrebu sam 20 godina podstanar, od toga u stanu samo 2 mjeseca, sve ostalo kuće”, otkrila je stanovnica metropole. Njeno mišljenje dijeli sugrađanka.

“I kuća i stan imaju prednosti i nedostataka, dajem prednost kući.”

“Kuća, definitivno, iako je skuplje nego u stanu. Priroda, dvorište, terasa, kava. Neprocjenjivo”, misli čitateljica koja uživa u životu u kući.

Još jedna građanka Zagreba dijeli to mišljenje. “Kuća, ne da slušam svađe, deranje i slično. O dvorištu da ne pričam… Raj…”

“Kuća je bolje i ljepše. Pogotovo male prizemnice. Dobar raspored i kvalitetna gradnja je najbitnija. Održavanje stana isto nije jeftino, a komocija nikakva. Nemaš slobode, moraš paziti u čemu hodaš, čuje se kad piškiš, moraš biti tiho…”, piše jedna gospođa u komentaru.

“Sve je dobro, ak je tvoje”, kratko je napisala čitateljica. Ako je zajednička potrošnja vode onda u stanu – kupaš se svaki dan”, praktičan je Zagrepčanin.

“Stambena zgrada je k’o kavez”, misli njegova sugrađanka.

Da svaka od ove dvije opcije ima svoje pozitivne i negativne strane, smatra jedna Zagrepčanka.

“Živjela 19 godina u kući, nakosila se trave za čitav život. Živim 19 godina u stanu, naučila sam biti tiša. Sve ima svoje”, zaključuje.


Komentari