Suze sv. Lovre najbolje vidljive – noćas!

Screenshot: tportal.hr

Nebeski spektakl, Suze sv. Lovre ove će godine biti najvidljivije noćas, a obasjat će i nebo iznad Zagreba.

Meteorski roj Perzeidi noćas će, prema prognozama, dostići svoj maksimum aktivnosti. Vjeruje se da ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat, usprkos tome što će mjesec biti skoro pun i smanjiti vidljivost svojom svjetlošću. Naime, kada nema mjesečeve svjetlosti, prosječna aktivnost Perzeida je između 50 i 100 meteora na sat, piše Tportal.

Za promatranje treba naći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja te pričekati do 23 sata, a sve više će ih biti vidljivo u jutarnjim satima. Neka mjesta u Zagrebu na koje se možete uputiti za još bolji pogled su Jarun, Bundek, Sljeme, Cmrok ili Meglenjak.

Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, ni teleskopi, niti dvogledi. Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Zagrebački astronomi i ove će godine Perzeide promatrati s Petrove gore, gdje se nalazi prvi Međunarodni park tamnog neba u Hrvatskoj. Naime, Petrova je gora u lipnju proglašena Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo – International Dark-Sky Association (IDA).


Izraz ‘suze sv. Lovre’ koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Giovanni Pascolli, poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, opjevao je u pjesmi ’10 Agosto’ na godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji padaju u to doba.

 

 

Komentari

loading...
-->