Sutra bi mogli, umjesto sjedanja na kavu i ručak, poljubiti vrata svog omiljenog lokala: Ovi poznati ugostitelji u četvrtak zatvaraju svoja vrata u znak prosvjeda

Ugostitelji od početka koronakrize upozoravaju da su na koljenima. Dugo su molili vladu da snizi PDV i donese paket mjera kojima bi omogućili njihov opstanak, no nisu naišli na mnogo razumjevanja. Mnogi su zagrebački restorani već bili primorani trajno zatvoriti svoja vrata, a on koji nisu jedva krpaju kraj s krajem.

Nakon što im je ponestalo sredstva u borbi za opstanak, očajni su odlučili barem simbolično na sat vremena zatvoriti svoja vrata kako bi skrenuli pozornost na svoju tešku situaciju.

“Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60% bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% suočava se sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koj nas očekuje sigurno neće promjeniti na bolje”, napisali su iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Ugostitelji koji se odazovi inicijativi naziva ‘2 do 12’ svoje će lokale zatvoriti u četvrtak, 8.10., od 11.58 do 12.58 sati. Iz inicijative navode i zahtjeve koje postaljaju pred Vladu, pa tako traže obustavu naplate PDV-a do 1.3.2021., snižavanje PDV-a na hranu na 10%, potpore kroz kredite na likvidnost te potpore kroz kredite na investicije.

Za sada su svoj odaziv najavili i neki poznati zagrebački lokali. Zatvoreni će tako biti, između ostalog, Pivovara Medvedgrad, Egoist Bar, Batak grill, slastičarna Amélie, Slastičarnica M&M i Leggiero.

“Zamislite svijet u kojem ne kažete prijatelju „Idemo na pivo?“, svijet u kojem na terasi najdražeg kafića ne naručujete „Još jedno veliko“ i u kojem legendarni konobar ne donosi vaše najdraže pivo bez da pita koje je. Nama je takav svijet nezamisliv, a naše poslovanje ne može preživjeti bez naših partnera – ugostitelja. Zato u znak podrške ugostiteljima u četvrtak, 8.10. od 11:58 do 12:58 h zatvaramo Pivnica Medvedgrad Ilica, Pivnica Mali Medo, Fakin Craft Bar i Pivnicu Medvedgrad Samoborska, kako bismo ovim tihim prosvjedom ukazali da vrijeme za spas ugostiteljstva istječe. Od odgovornih institucija naše države ne traži se besplatan novac već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice za konsolidaciju poslovanja i zadržavanje najvrjednijeg resursa – ljudi!”, napisali su iz Pivovare Medvedgrad na svom Facebook profilu.


Komentari