Sumnjate da imate koronu? Uvode se novi testovi, rezultat možete znati već za pola sata!

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prije mjesec dana pojavile su se vijesti o dostupnosti antigenskih testova. Takvi su testovi brzi, rezultat se dobije već za pola sata, a ono najbitnije, nisu pretjerano skupi, cijena se kreće od 250 kuna, a nude ih različiti proizvođači.

– Da, svakako ih se može preporučiti. Ali moraju biti oni antigenski, a ne serološki. Iako imaju nešto nižu osjetljivost od PCR testova, mogu se raditi izvan laboratorija, primjerice u domu za starije, školi, bilo gdje, jeftiniji su pa se može testirati puno više ljudi – rekao je prof. dr. sc. Branko Kolarić, epidemiolog, član Znanstvenog vijeća Vlade za Večernji.

Temeljem dosadašnjih iskustava, antigenski testovi mogu naći primjenu u brzom testiranju simptomatičnih pacijenata da se brzo utvrdi je li riječ o COVID-19 ili nekoj drugoj respiratornoj infekciji. S time da treba imati na umu da se negativan rezultat antigenskog testa mora dodatno potvrditi i qPCR-om upravo zato što su manje osjetljivi – kazao je dr. Juranić-Lisnić za Večernji.

Problem je u ovim testovima činjenica da koncentracija antigena može biti preniska da bi se detektirala pa se zato oni preporučuju samo u fazama bolesti kad očekujemo veću razinu virusa u brisovima, a time i veću količinu antigena. A to znači u prvih nekoliko dana bolesti (do 7 dana), s tim da u slučajevima premale koncentracije antigena možemo očekivati lažno negativne nalaze, prenosi Večernji.


Komentari