Sudski vještak o Matejevom mobitelu: ‘Policija može dobiti informacije o tome s kim je nestala osoba razmijenila poziv ili SMS’

Foto: Google

Šesti dan agonije i iščekivanja u potrazi za Matejem Perišem. Savom patroliraju čamci, neizvjesnost je velika. Pojavljuju se novi detalji, no od pronalaska nesretnog mladića još uvijek ništa.

Stalni sudski vještak za telekomunikacije, Đuro Lubura za Jutarnji list je komentirao važnost mobitela u rekonstrukciji događaja.

“Mobitel u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti izvanredno pomoćno sredstvo, posebno ako država ima implementiran sustav Advanced Mobile Location (AML) i ako mobitel nije ugašen. U konkretnom slučaju, prema mojim informacijama, Srbija, za razliku od Hrvatske, nema AML, koji hitnim službama u slučaju potrage za nestalom osobom omogućava precizno lociranje mobitela, a čini se i da je mobitel nestalog mladića u trenutku pokretanja potrage već bio isključen.

I u takvim situacijama policija može dobiti informacije o tome s kim je nestala osoba razmijenila poziv ili SMS te približno kojim se lokacijama kretala na temelju baznih stanica na koje je mobitel bio spojen. Ti su podaci spremljeni u bazama lokalnog telekomunikacijskog operatora, neovisno o tome što je nestali mladić u mobitelu imao SIM karticu hrvatskog operatora i što mobitel nije pronađen” rekao je Lubura.

Kaže kako je u gusto naseljenim područjima veća preciznost jer je puno više baznih stanica s manjim područjem pokrivanja, pa se, kombinirajući te podatke i informacije prikupljene s videonadzornih sustava, može prilično dobro rekonstruirati kretanje nestale osobe.

“Na temelju podataka mobilne mreže može se znati i gdje je zadnji put mobitel bio aktivan, ali u konkretnom slučaju i jako važna informacija je li mobitel ugašen ili je samo nestao s mreže. Naime, kad mobitel ugasite, on mobilnoj mreži pošalje taj podatak, a to u ovakvim slučajevima može ukazivati na potpuno drukčiji razvoj događaja od, primjerice, situacije kad osoba upadne u vodu i mobitel zbog toga prestane raditi.

Sigurnosne službe Republike Srbije vrlo su ozbiljne, dobro opremljene i ekipirane i uvjeren sam da će pronaći i ispravno tumačiti sve dostupne podatke kako bi se nestalog mladića što prije pronašlo” zaključuje Lubura.

Analiza snimaka

“Nakon analize javno objavljenih snimaka kamera videonadzora vezanih uz nestanak Mateja Periša mogu, nažalost, samo konstatirati da su loših tehničkih karakteristika tj. loše rezolucije te da nije poznato jesu li usklađeni s realnim vremenom. Ne poznajem Beograd to jest lokacije na kojima su kamere navodno registrirale Mateja Petriša, a to bi moglo biti važno s obzirom na udaljenosti različitih kamera videonadzora” rekao je za Jutarnji Vojin Maštruko stalni sudski vještak koji je ekspert za analize nadzornih kamera i 3D rekonstrukcije.

“Navedeno bi trebalo povezati i s analizom lokacije njegova mobilnog telefona – pretpostavljam da ga je imao. Iz navedenog bi bila moguća rekonstrukcija dinamike događaja tj. rekonstrukcija pretrčane udaljenosti i vremena u kojem je ta udaljenost pretrčana, a to bi moglo biti važno za istragu” zaključuje vještak Maštruko.

 

 

 


Komentari