Sudac Turudić prozvao DORH: Optužio ih da ne šalju optužnice, ali brzo je dobio odgovor!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, koji je krajem prošle godine izjavio kako je “sve manje optužbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”, prozvao je DORH ustvrdivši kako DORH na Županijski sud u Zagrebu jednostavno ne šalje optužnice.

“Mi u kaznenoj grani sudovanja čekamo predmete da dođu. Jednostavno ne dobivamo optužnice. Ove godine suci kaznenog odjela dobili su po jedan spis, a ranije bi dobivali i po 7-8 spisa. Pitam se jesmo li postali nekonfliktno društvo”, kazao je sudac Turudić za RTL.

Iz DORH-a su danas odlučili reagirati na tu njegovu izjavu.

Kažu da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnice u ukupno 44 kaznena predmeta. Njima je obuhvaćeno 68 okrivljenih osoba, a samo jedna, koja se odnosi na ratni zločin, odnosi se na 17 okrivljenih osoba.

“Usporedbe radi, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, u istom razdoblju 2019. podiglo je optužnice u 36 kaznenih predmeta u kojima su bile obuhvaćene 44 okrivljenika. Među kojima je bila tek jedna optužnica protiv jedne okrivljene osobe zbog ratnog zločina”, objasnili su iz DORH-a.

DORH je objavio i statistiku Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-a).

Oni su od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine podigli pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnice u ukupno 12 kaznenih predmeta obuhvativši čak 81 okrivljenika. U istom periodu lani USKOK je podigao 11 optužnica protiv 45 osoba.


Komentari