Studenti prava pripremaju se za prosvjed: ‘Ništa neće spriječiti da pokažemo što mislimo o svojim uvjetima studiranja!’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Izvanredni studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu ni nakon razgovora s Upravom nisu uspjeli srušiti odluku o povećanju školarine koju moraju plaćati. U ponedjeljak su imali sastanak s Upravom, na kojem se dekan nije pojavio, pa se tako nijedna odluka nije mogla donijeti.

Naime, školarina izvanrednim studentima Pravnog fakulteta povećana za 1200 kuna, studenti su pokušali sve riješiti razgovorom s Upravom, no njihovi zahtjevi nisu naišli na plodno tlo.

Studentski zbor imao je tri zahtjeva: da se odluka o povećanju školarine zamrzne te da se o njoj ponovno glasa, ovoga puta uz raspravu; da se odobri dulji rok za plaćanje školarine te da se svim studentima omogući plaćanje na rate bez dodatnih molbi i da se ponovi upis izbornih predmeta pete godine jer zbog kašnjenja nekih profesora s upisivanjem ocjena nisu svi studenti imali jednaka prava, prenosi 24sata.

Dekan Igor Gliha je danas razmotrio njihove zahtjeve i donio odluku kojom odbija njihov zahtjev za stavljanje odluke o školarinama ‘na led’. Što se tiče drugog zahtjeva, objasnio je da ‘će svi studenti imati mogućnost urednog upisa više godine, neovisno o tome podmire li svoju obvezu do 23. rujna ili ne’, a ponovnih upisa izbornih predmeta neće biti, već će Uprava razmotriti svaki individualni zahtjev kojeg dobiju zasebno. Studenti su ogorčeni i jer unatoč povećanoj školarini, i dalje nemaju pravo na sufinanciranu prehranu i dopunsko zdravstveno osiguranje. Ljuti su i zbog dekanovog načina komuniciranja, jer se ona odvija samo putem maila i to tek kada se studenti dovoljno glasno pobune.

 – S obzirom na to da je naš prvi i glavni zahtjev odbijen, odlučeno je da će se prosvjed održati – kaže Boris Rajić iz Studentskog zbora.

No zbog epidemioloških mjera ne mogu organizirati prosvjed ispred zgrade fakulteta, a ni ispred HNK jer je tamo ljetna pozornica kazališta.

 – Tražili smo odobrenje od dekana da prosvjedujemo u dvorištu fakulteta, on nas je usmjerio na rektora koji je naš zahtjev odbio jer “nitko nikad nije tu prosvjedovao”, što i je istina. – dodaje Rajić.

Studenti tvrde da će do kraja tjedna biti poznato kada i gdje će biti prosvjed, a svojim kolegama poručuju:

Studentski zbor će nastaviti u borbi na drugim frontama te ćemo pokušati sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća drugim mehanizmima kako bi Vijeće moglo glasovati i nadamo se retroaktivno promijeniti odluku. I na kraju vas želimo sve pozvati da ne gubite nadu i da se pripremite, jer prosvjed koji slijedi je bezuvjetan, održat će se u ime svih neugodnosti i svih nepravdi koje smo morali pretrpjeti i ovaj put nas neće ništa spriječiti da pokažemo i Upravi i profesorima i javnosti što studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu misle o svojim uvjetima studiranja.

Objavu potpisuju sa ‘Vaši “mladalački aktivisti”‘, kako ih je ljetos pogrdno nazvao sam dekan Pravnog fakulteta.


Komentari