Struka o amandmanima GUP-a: ‘Što je važnije? Politički mišići ili javni interes i stručni plan?’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Društvo arhitekata Zagreba ne želi GUP u ovakvom obliku. Zbog toga su poslali priopćene koje prenosimo u cijelosti.

“Zastupnici Skupštine Grada Zagreba, podnijeli su cijeli niz amandmana na Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a. Konačni broj predloženih amandmana je 91. Tako se nešto još nikada nije dogodilo prilikom izglasavanja ikojeg plana u Hrvatskoj, a samo po sebi govori i o (ne)kvaliteti prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a.

Prgomet zaboravio isključiti mikrofon i nastavio pričati tajnici! Iscurilo ono što nije smjelo

Ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca, bez sagledavanja grada u cjelini. Amandmanskim izmjenama, gradski zastupnici isključuju participaciju javnosti iz bitnih odluka u planiranju grada što je kršenje jednog od temeljnih načela prostornog planiranja te u potpunosti ukidaju stručnost kao osnovu prostornog planiranja.

U obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada.
Posebice je to vidljivo na primjeru predložene prenamjene dijela zelenog prostora desetljećima čuvanog za centralni park Novog Zagreba, uz zapadni dio Ulice Savezne Republike Njemačke, u mješovitu namjenu. Ovim prijedlogom, gradski zastupnici prekidaju još jedan, možda i najbitniji, urbanistički potez koji je Novom Zagrebu trebao i bio jedan od ključnih identiteta. Zapuštenost i neuređenost prostora ne može biti argument za betonizaciju i izgradnju.

Jednim od amandmana traži se i povećanje dozvoljenog koeficijenta iskoristivosti na parcelama u donjem gradu s nadzemnog koeficijenta 3 na 4,5, odnosno povećanje za 50%. To povećanje govori u smjeru izgradnje nebodera u donjogradskim prostorima za koje već dana osjećamo nemogućnost prihvata prometne infrastrukture, a jasna nova rješenja nisu predviđena.

Bandić uzvraća udarac: Dao 65 novih amandmana na GUP koji je sam predložio

DAZ, zajedno s ostalim strukovnim organizacijama radi na detaljnoj analizi svih amandmana te  priprema svoj sveukupni stav, ali prema prvim utiscima, jasno je kako se amandmanima drastično mijenja slika grada.

Prijedlogom ovih amandmana gradski zastupnici kao da su iznad već i ovako kontraverznog i neprihvatljivog GUP-a iscrtali jedan još noviji i neprihvatljiviji GUP.”

Mrak-Taritaš: Narušava se sustav prostornog planiranja

Predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš rekla je kako su amandmani na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a presedan, a drži i kako je time otvorena Pandorina kutija te se narušava cijeli sustav prostornoga planiranja.

Premijer Andrej Plenković jučer je, kazala je Mrak Taritaš, rekao gradonačelniku Milanu Bandiću da radi što i kako hoće.

“Imala sam priliku čuti gradonačelnika koji je rekao da mu GUP treba biti razvojan i da je izuzetno važno da bude. I onda su tu kolege iz HDZ-a složili 15 amandmana, a ne budu lijeni potrudili su se i kolege iz Kluba Bandić Milan 365, eto njih sa 72 amandmana”, istaknula je bivša ministrica graditeljstva Mrak-Taritaš novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine.

Rekla je da ono malo što je prebrojala “otprilike 50-ak hektara prenamjene zelenih površina u površine namijenjene za gradnju”.

“Klub Bandić Milan 365 je rekao svom Zavodu – ‘ne trebaš ti meni, možeš ti raditi što hoćeš, možeš raditi izmjene i dopune GUP-a četiri godine, ja imam dovoljan broj ruku, ja ću doći u Gradsku skupštinu i izglasati ono što ja hoću, izglasat ću koeficijent iskoristivosti u Donjem gradu četiri i pol, izglasat ću sve ovo zajedno, jer to meni treba'”, rekla je Mrak-Taritaš.

Predložila je da se ukine Zavod i Ured za strategiju s obzirom na to da su “zabadava radili sve ovo vrijeme jer “gospodin Bandić ima ruke, ima dogovor s gospodinom Plenkovićem i neka u gradu Zagrebu sve bude prostor namijenjen za gradnju”.

“Neka gradi tko gdje hoće i neka takav GUP bude jer su takvi amandmani”, rekla je Mrak-Taritaš i poručila da je to nešto što je zastrašujuće.

Ostaje, kaže, zaprepaštena tom bezobraštinom, time “mogu što hoću, radim što hoću”.

“Plenković kaže Bandiću radi u gradu što hoćeš, Bandić dođe sa 72 amandmana – zelenilo u stanovanje, Donji grad ruši, samo bagere trebam. Ne znam gdje će biti svi ti ljudi i svi ti bageri koji će potaracat grad Zagreb i napraviti grad po mjeri Bandića i njegovih prijatelja. Pa ajmo graditi nebodere, ajmo graditi tko što treba. Ceste nam ne trebaju, vodovod nam ne treba, odvodnja nam na treba, rješenje otpada nam ne treba”, nabrajala je Mrak-Taritaš.

Rekla je da ovo što su gradski zastupnici dobili na stol “sramota svih”. “Bilo bi bolje da se gospodin Plenković iz Rima ni ne vraća”, poručila je.

Ministar graditeljstva o GUP-u: Hoće li Bandiću trebati čudo?

Na pitanje je li zbog tih amandmana potrebno provesti novu javnu raspravu, Mrak-Taritaš je rekla da u odredbama Zakona o prostornom uređenju, s obzirom da nikome nije palo na pamet da će to netko činiti, ima samo jedna alineja koja kaže kada predstavničko tijelo izglasa amandman, onda na taj amandman daje suglasnost Ministarstvo graditeljstva.

Dodala je i kako bi minimum pristojnosti i standarda bilo da se Zavod koji je izrađivač GUP-a očituje o svakom amandmanu. Podsjetila je da je na izmjene i dopune GUP-a bilo oko 30.000 primjedbi, a da je prihvaćeno njih 17 te da je sigurno među tim primjedbama bilo i niz onih koje se sada kroz amandmane prihvaćaju. Pita se kako će sada to isto tijelo koje je tada odbilo zahtjev da nekome prenamjeni njegovu česticu iz zelenila u stanovanje, sada kada je amandman to učiniti.

“Nema procedure koja je propisana zakonom, ali ako se uzme procedura koja je definirana vezano uz javnu raspravu, a uz to da zastupnici zastupaju interese građana, nema forme da amandmani idu na ponovljenu javnu raspravu ali o svakom amandmanu bi se trebao očitovati izrađivač i reći je li prihvatljivo ili ne”, rekla je.

Mrak-Taritaš je poručila da od ministra graditeljstva Predraga Štromara očekuje da kaže da on ne bi glasao za izmjene i dopune GUP-a, kao što je to već rekao. Dodala je da takvi amandmani nikada nisu došli u Ministarstvo.

“Ako se Ministarstvo odluči dati suglasnost na te amandmane onda je moja jasna poruka svim onim općinama i gradovima uz more koji dolaze na suglasnost pa je ne dobivaju, pa se svaka parcela duplo gleda, neka daju amandmane i neka gradi tko gdje hoće jer ako je to moguće u Zagrebu zašto to ne bi bilo moguće i u nekoj drugoj općini”, poručila je.

Komentari

loading...