Stručnjakinja s PMF-a upozorava: Ovo područje u Hrvatskoj je iznimno seizmološki aktivno i mogu se očekivati snažni potresi!

Ilustracija (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

U Dubrovniku se održava znanstveno-stručni skup “Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja”. Dobro je poznato da je upravo taj južni dio Hrvatske jedan od seizmički najaktivnijih područja u ovom dijelu Europe pa ne čudi da se skup održava upravo tamo.

“Globalno zatopljenje i klimatske promjene zauzimaju mnogo medijskog prostora i svi smo svjesni da su ovdje i da se moramo na njih pripremiti. Seizmička aktivnost je nešto na što nemamo utjecaja i s čim živimo od davnina, i vjerujem da su stanovnici dubrovačkog područja vrlo dobro svjesni aktivnosti koja se događa ispod zemlje.

Seizmičke aktivnosti mogu izazvati potrese i donijeti velike materijalne štete, a i odnijeti ljudske živote, moramo se na njih pripremiti. Istraživanja nam omogućavaju da se bolje pripremimo i upoznamo te prirodne prijetnje koje mogu ugroziti naše živote i našu imovinu.

Upravo zbog toga smo organizirali ovaj skup, kako bismo ukazali na sva naša istraživanja koja će nam omogućiti da donekle umanjimo te prijetnje i njihove posljedice”, kazala je prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić, s Geofizičkog odsjeka PMF-a u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska“.

Dodala je kako seizmološke aktivnosti na području Dubrovnika pokazuju da je to područje iznimno seizmološki aktivno i da je zato ugroženo te se mogu očekivati snažni potresi.

“Nažalost, potrese ne možemo predvidjeti i spriječiti, ali se možemo pripremiti na njih na način da poslušamo seizmologe i ponašamo se shodno rezultatima njihovih istraživanja. Važno je da učvrstimo i gradimo kuće koje su seizmološki otporne, da se naprave građevinski zahvati kojima se mogu učvrstiti spomenici kulturne baštine, i da što više smanjimo materijalne štete i zaštitimo ljudske živote”, zaključila je Herceg Bulić.


Komentari