Stručnjakinja pojašnjava: Može li se rakija koristiti kao dezificijens?

FOTO: Flickr

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo gostovala je na N1 te je tom prilikom istaknula kako je situacija s lijekovima dobra, da su uvedena ograničenja na količine po građanu pri kupovini, a imaju i planove i dogovore u slučaju nedostatka lijekova.

Potvrdila je da je značajno porasla prodaja bezreceptnih lijekova, posebno onih koji se uobičajeno koriste kod viroza i prehlada, ali i da je tri do četiri puta porasla prodaja maskica.

“Organizirali smo se da se ne ponovi situacija s maskama. Nema potrebe za gomilanjem zaliha“, istaknula je.

Dodala je i da kronični pacijenti, onkološki, kardiološki i drugi, koji primaju stalne terapije, ne brinu jer zalihe ili zamjenskih lijekova ima.

S druge strane, pozvala je i na pridržavanje mjera jer je čak nekoliko ljekarnika završilo u samoizolaciji.

“Imamo već ljude koji su u samoizolaciji. Sve više ljudi svaki dan izlazi iz sustava. Zato smo ogranizirali posebne mjere da ostanemo do kraja epidemije na usluzi, a broj ljekarnika u Hrvatkoj je mali. Ako netko oboli, morat ćemo zatvoriti ljekarnu, zato molimo građane da se pridržavaju mjera”, ističe.

U svom gostovanju, Soldo je odgovarala i na pitanja gledatelja. Jedno takvo odnosilo se i na upotrebu drugih sredstava u svrhu dezinfekcije, točnije rakije i Domestosa.

Tim je putem stručnjakinja kazala kako je moguće da takva sredstva pomažu u suzbijanju bakterija, ali i kazala kako, da bi alkohol bio dezificijens, on mora imati određenu koncentraciju alkohola u sebi. 

Koliki postotak mora imati, nije otkrila.

U svakom slučaju, pozvala je na pridržavanje mjera i na zaštitu od virusa te napomenula kako je važno održavanje prostora čistim, a u to spada i pranje šapa pasa nakon šetnje kao i izuvanje cipela prije ulaska u dom jer sve to može unijeti virus u domove.

Komentari