STRUČNJAK OTKRIVA: Postoji li opasnost od napada morskog psa u Jadranu: ‘Zabilježene su tri skupine koje mogu biti opasne za ljude’

Ilustrativna fotografija (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Stravične snimke koje su obišle svijet, a na kojima se vidi kako je 68-godišnjakinji u Egiptu morski pas otkinuo ruku i nogu te je nesretna žena ubrzo preminula.

Ovaj je događaj, dakako, potaknuo pitanje sigurnosti kupanja u Jadranskom moru. Naime, u posljednjih 150 godina zabilježeno je 11 smrti kupača od napada morskog psa. Zadnji smrtonosni napad dogodio se 1974. godine kada je u Lokvi Rogoznici bijela psina od pet metara napala tada 21-godišnjeg Nijemca Rolfa Schneidera.

 “Zadnji zabilježeni napad u Hrvatskoj je bio 2008. godine. Podvodnog ribolovca je napala velika bijela psina. Ribolovac je sa sobom vukao ribu pa je za pretpostaviti da je napad bio zbog pokušaja otimanja ribe. Ribolovac je nastradao, a na sreću je preživio napad”, rekao je stručnjak Alen Soldo za 24sata.

No unatoč tome, napominje kako Jadran ipak možemo smatrati sigurnim za kupanje. Desetljećima su tu zabilježene tri vrste koje mogu biti opasne za ljude.

“To su velika bijela psina, psina dugonosa i atlantska psina. Kod nas nikad nije zabilježen napad atlantske psine jer ona se uglavnom drži otvorenog mora, slično je i sa psinom dugonosom”, pojasnio je Soldo dodavši da postoji mogućnost napada od bijele psine, no ljudi mu nisu prirodna hrana.

Komentari