Stručnjak otkrio kada bi mogli proraditi Facebook, Instagram i WhatsApp: ‘To nije hakerski napad’

Foto: Pixabay/Screenshot

Korisnici diljem svijeta ne mogu pristupiti društvenim mrežama. Pad Facebooka, Instagrama i WhatsAppa se dogodilo oko 17.30 sati. Stručnjak je objasnio o čemu se tu radi.

Niti sam ne može pristupiti svojim profilima, no vjeruje kako će problem biti riješen još večeras.

“Do ovakvog pada je moglo doći ako su, recimo, ažurirali sustav. Takvo što je normalno i događa se, no samo Facebook ima 2000 inženjera koji svakodnevno brinu samo o tome da možete pristupiti sustavu. Mogli su imati i fizički problem odnosno da imaju fizički kvar pa im treba neko vrijeme da to zamjene”, rekao je stručnjak za informacijsku sigurnost Dalibor Vlaho za 24sata.

Kaže da ovo nije hakerski napad.

“Oni imaju farme servera po cijelom svijetu i ako im se urušio samo jedan čvor, nakon njega pada njih 10 i normalno je da im se ne može pristupiti.

Kao jedan dokaz da ovo nije hakerski napad, mogu izdvojiti kako Facebook i Instagram imaju razdvojenu infrastrukturu i rade neovisno jedan od drugog. Da su napali jedan, drugi bi radio”, pojasnio je Vlaho.

“Netko i da ima takvu moć, vjerojatno bi napao neku drugu metu kao što je američka nacionalna sigurnosna agencija NSA. Ona bi u takvim slučajevima bila zanimljivija od običnog Facebooka”, dodao je stručnjak.


Komentari