Strože kazne daju rezultat: Policija otkrila koliko je manje poginulih na cestama

Ilustrativna fotografija: Ronald Gorsic / CROPIX/ilustracija

Od 1. kolovoza do 30. studenog 2019. godine odkad su na snazi nove izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama za najteže prekršaje, sankcionirano je 3.316 počinitelja koji su počinili 3.520 prekršaja, priopćili su u utorak iz Ravnateljstva policije.

Kažu kako je vrlo vjerojatno da su izmjene i dopune zakona i medijsko prezentiranje kažnjavanja utjecali i na manje smrtno stradavanje na našim cestama, jer je u 11 mjeseci ove godine 38 poginulih osoba manje nego u istom razdoblju lani.

Najviše prekršaja utvrđeno je zbog: vožnje pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg – 1.273 prekršaja; upravljanja vozilom prije stjecanja prava – 1.176 prekršaja; upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja – 546 prekršaja; te odbijanja podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina – 278 prekršaja.

Od 3.316 počinitelja, njih 1.155 je uhićeno, a nadležnim sudovima za 2.612 počinjena prekršaja predložena je novčana kazna, dok je za njih 908 predložena kazna zatvora, navode u policiji.

Za 536 počinitelja na sudu su potvrđene novčane kazne, za njih 408 nisu potvrđene, dok se u preostalim slučajevima još vode sudski postupci. Maksimalna potvrđena novčana kazna je u iznosu od 30.500,00 kuna, a za 251 počinitelja su potvrđene kazne zatvora, za 282 nisu, dok se u preostalim slučajevima također vode sudski postupci.

Maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 120 dana, sudovi su određivali u slučajevima gdje su počinitelji upravljali vozilima pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg, upravljali vozilom prije stjecanja prava ili upravljali vozilom za vrijeme dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja.

Međutim, dodaju, očito je da jedan dio vozača i nadalje čini teške prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe već i druge sudionike u prometu. Iz tog razloga te s ciljem preveniranja događanja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala, odnosno, prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece), nepropisne uporabe mobitela, nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i druge prekršaje koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i drugo, te druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće.

“U provođenje planiranih aktivnosti bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge)”, poručili su iz policije.


Komentari