Stranka Milana Bandića ima izgledne šanse dobiti mandat u EU parlamentu

FOTO: Facebook/Bandić Milan Gradonačelnik Zagreba

Hrvati će za tri mjeseca izaći na izbore, ali ovaj put birat će predstavnike za Europski parlament. Službene kampanje još nisu počele, nisu poznate ni sve kandidacijske liste, ali već se dosta toga može predvidjeti s popriličnom točnošću.

26. svibnja građani Hrvatske birat će između više stranaka, a ukupno će u parlament 12 Hrvata.

Po svemu sudeći, najviše će biti HDZ-ovaca, a prema najnovijem istraživanju Crobarometra jedan mandat mogla bi dobiti i stranka Milana Bandića.

Da su danas izbori, ovako bi to izgledalo

Hrvatska demokratska zajednica, da su danas izbori, osvojila bi 29,6 posto potpore birača. SDP bi bio na drugom mjestu s 15,7 posto potpore birača. Živi zid je treća opcija s 9,4 posto, a Amsterdamska koalicija trenutačno uživa 7,2 posto potpore birača.

U borbu za mandate ulaze još i stranka Milana Bandića, koja ima potporu od 5 posto, a za izborni prag bori se i Most s 4,9 posto te stranka START s 4 posto.

Ostale stranke, prema istraživanju, nemaju velike šanse i sve zajedno, od ljevice do desnice, imaju 16 posto potpore, a neodlučnih je 8,3 posto birača.

HDZ prema tome u ovom trenutku ima čvrstih 5 mandata, SDP 3 mandata, a Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan. Za preostala 2 mandata bi se borili HDZ, koji u nekim kombinacijama može čak i do oba preostala mjesta, te stranke Bandić Milan 365, Most, Živi zid i START.

Milan Bandić neki dan je rekao kako će se predstavnici njegove stranke u EU parlamentu, ako u nj uđu, boriti za interese Hrvatske, a ne Bruxellesa.


Komentari