ŠTRAJK U TIJEKU NO ZA MATURANTE NEMA ODMORA: Započele prijave za ispite državne mature

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Iako je u školama u tijeku veliki štrajk zaposlenika, obveze maturanata vezane uz državnu maturu nisu odgođene, a za sada niti izmijenjeni ključni datumi ovogodišnje mature.

U nedjelju, 1. prosinca, točno u podne za oko 30 000 maturanata i drugih pristupnika ovogodišnjim ispitima državne mature  započeo je proces prijava ispita. Pristupnici će ispite moći prijavljivati sve do 15. veljače 2020. godine u 12.00 sati, prenosi Srednja.hr

– Učenici koji u ovoj školskoj godini završavaju četverogodišnje ili petogodišnje srednje obrazovanje u redovnom sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj prijavljuju se u sustav svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom) koje im dodjeljuje administrator imenika škole. Kada se učenik prvi put prijavi u sustav na mrežnoj stranici www.postani-student.hr sa svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom), treba upisati broj svojega mobilnog telefona na koji želi SMS-porukom primiti PIN i TAN. PIN je osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga učenika. TAN je broj kojim učenik potvrđuje značajne radnje u sustavu. Ako učenik ne posjeduje mobilni telefon, može zatražiti slanje PIN-a i TAN-a ispitnomu koordinatoru, stoji u uputama NCVVO-a za redovite učenike.

U dokumentu pri dnu ovoga teksta možete pročitati detaljne upute za sve kandidate koji pristupaju maturi u 2019./2020. školskoj godini.

Važno je pridržavati se rokova za prijavu ispita jer su naknadna prijava i odjava ispita u roku od 15. veljače pa do 2. svibnja 2020., moguće samo uz opravdane razloge. Prema pravilniku o polaganju državne, opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita mogu biti:  teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi.

Podsjetimo, ispiti državne mature započinju 1. lipnja 2020. godine. Kako su za srednja.hr pojasnili iz NCVVO-a, zbog štrajka su moguće dvije preinake na maturi. NCVVO tako predlaže da se termin pisanja ispita eseja iz hrvatskog jezika održi, umjesto u lipnju, u svibnju 2020. godine. Navedeni esejski zadatak ne bi uključivao sadržaj koji je dio plana i programa u četvrtim razredima srednjih škola. Uz to, NCVVO predlaže i mogućnost da se u svim ispitima državne mature, a za pitanja koja se odnose na gradivo drugog polugodišta završnog razreda srednje škole, svim učenicima dodjeli maksimalni broj bodova koje zadatak nosi.


Komentari