Stožeru je trebalo tjedan dana da se dosjeti da u Zaraznoj imaju skupi stroj za testiranje koji bi riješio gužve

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Dok se u jednoj instituciji nalazi moderni dijagnostički aparat, pred drugom se stvaraju gužve, zbog čega se došlo do zaključka da se uzorci briseva na koronavirus mogu poslati iz ”Štampara” u ”Mihaljević” kako bi se ubrzala njihova obrada i smanjile gužve.

Vlada je, naime, za Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu nabavila tri milijuna kuna vrijedan dijagnostički aparat koji je trebao olakšati bitke s koronavirusom – francusko čudo medicinske tehnologije može, kažu, obraditi 1500 testova na dan, piše Jasmin Klarić za Telegram.hr.

“Potražnja za tim aparatima globalno gledajući je enormna, a s naše strane je učinjeno sve da jedan od tih aparata što prije i što brže dođe ovdje u Infektivnu kliniku”, govorio je premijer Andrej Plenković, dodavši kako ćemo radom tog uređaja postati brži i učinkovitiji. Ravnateljica klinike, Alemka Markotić, podcrtala je tada, na pragu prave turističke sezone (15. lipnja), kako je “za turizam bitno da pojačamo dijagnostičke kapacitete”.

Gotovo cijelih tjedan dana mediji su rutinski izvještavali o golemim gužvama pred zagrebačkim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, gdje su se provodila testiranja, te sve dužim čekanjem na nalaze, koje se na kraju proteglo na punih 72 sata. Još u petak, ravnateljica “Štampara” objašnjavala je kako je njihov kapacitet obrade 500 uzoraka, a dnevno ih dobijaju preko tisuću.

Trebalo je, međutim, dočekati ponedjeljak i sastanak čelnih ljudi dviju institucija, te Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo da se donese odluka o tome da se moderni, ganc novi i tri milijuna kuna težak dijagnostički aparat na “Fran Mihaljeviću”, onaj predstavljen 15. lipnja uz prikladne osmijehe i zahvale, upogoni za obradu nalaza testova na koronavirus.

Jer, prije tog sastanka nikome očito nije palo na pamet, gledajući biblijske gužve na “Štamparu” i ojađene ljude koji su čekali na nalaze, da pokuša razmišljati “izvan kutije” i dođe na genijalno kreativnu ideju – da, možda, činjenica da je moderni dijagnostički aparat u jednoj instituciji, a gužve se stvaraju pred drugom – nije potpuno nepremostiva zapreka. I da se, eto, uzorci možda mogu slati iz “Štampara” u “Mihaljević” kako bi se ubrzala njihova obrada i smanjile gužve, piše Klarić.

Obje institucije su, valja naglasiti, u istom gradu. Štoviše, u istom dijelu grada. Zapravo, od “Štampara” do “Mihaljevića” ima jedna minuta vožnje autom, ili tri minute – pješice.

Od danas su na jugu Hrvatske na snazi nove strože mjere: Obavezne su maske u zatvorenim prostorima. Hoće li ove mjere doći i u Zagreb?


Komentari