Stojak: ‘Gradska vlast nije imala hrabrosti i znanja da krene rješavati prometne probleme’

FOTO: Facebook / Tomislav Stojak

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak komentirao je za Zagreb.info goruće probleme vezane uz promet u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj…

Tomislav Stojak smatra kako je jedan od najvećih problema Zagreba promet te kako je krajnje vrijeme da se o tome počne razgovarati.

“Žalosti me što se rade razne studije i analize o Zagrebu, a nikako da se napravi prometna studija. Svi smo svjedoci svakodnevnih gužvi i nedostajućih pravaca u Zagrebu što pokazuje kako se desetljećima nije ulagalo u tu najosnovniju infrastrukturu. Promet je problem broj jedan koji nikako da se krene rješavati”, rekao nam je Stojak.

Navodi kako bi se u nedogled moglo nabrajati koje prometnice nedostaju na pravcu istok-zapad ili sjever-jug.

“Da li se uopće razmišlja o tome da se željeznica ukomponira u javni prijevoz grada Zagreba, a ne da ju se jednostavno izostavlja iz svih mogućih planova”, pita se HNS-ov zastupnik.

Podsjeća kako u zadnjih dvadeset godina nije napravljen niti jedan metar tramvajske pruge iako se grad proširio. Smatra kako je za to kriva gradska vlast koja, kako navodi, očito nije imala ni hrabrosti ni znanja da krene rješavati prometne probleme.

Ipak, kada je u pitanju Hrvatska, kaže kako imamo vrlo kvalitetne autoceste, jedino su problematične iz financijskog gledišta.

Tjedan mobilnosti

Tomislav Stojak se također uključio u tjedan mobilnosti te je proveo tjedan dana bez svog automobila, a kaže kako mu taj pothvat uopće nije teško pao.

“Svoj sam auto ostavio doma, a koristio sam javni prijevoz i Uber. Javni prijevoz, od Rudeša gdje živim do grada, skroz je solidno organiziran i iako mi je ovo bilo odlično iskustvo, nije mi bilo skroz novo jer i inače koristim javni prijevoz, ali i Uber. Ako i dođem na posao s automobilom tijekom dana za sve moguće sastanke koristim javni prijevoz ili Uber. To mi je najlakše jer nemam problema s parkingom i gužvama”, kaže nam Stojak.

Problem prometa u centru grada

Na pitanje o problemima u centru grada Stojak nam kaže kako je glavni problem taj što centar nije projektiran za ovoliki promet koji je danas prisutan.

Trebamo drugačije regulirati kretanje ulicama i konačno shvatiti da se garaže ne smiju raditi u strogom centru grada. Moramo osvijestiti ljude i da se na Trg bana Jelačića ne može doći automobilom. To je nešto na čemu moramo svi skupa raditi”, rekao nam je Stojak.

Smatra kako je Zagreb predivan, ali da nije prilagođen za ovoliku količinu prometa.

“Ne postoje ključne ulice koje bi rasteretile osnovne pravce poput Slavonske avenije. Na starom Trnju se nije izgradila ulica koja bi rasteretila Vukovarsku, niti ulica sjever-jug (Črnomerec) koja bi bila osnovna tangenta sjevernog i južnog dijela grada s mostom na Jarunu. To su neke stvari koje se nisu počele raditi prije 15 godina i sada su problem”, zaključio je Stojak.

A koja je budućnost prometa?

Iako naglašava kako bi svatko od nas mogao doprinijeti gradu tako što bi više koristio javni prijevoz i nove aplikacije poput Ubera, što je po njegovoj računici i jeftinija opcija, Stojak upozoravaš na problem koji se žurno treba početi rješavati.

“Ako se ne počne brzo pričati o micanju prometa iz centra grada i izgradnji novih prometnica bojim se da ćemo svake godine biti sve više opterećeni problemom. Treba i nova obilaznica radi ogromnih gužvi te se nadam da ćemo sve silne kamere po gradu koristiti i za pomoć u rješavanju ovih problema, a ne samo za kažnjavanje prekršaja”, zaključio je Stojak za Zagreb.info.

 

 

 

 


Komentari