Što se to spaljuje na Mirogoju? Nakon Škorine teze o biootpadu, oglasila se i Gradska groblja

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL, Ilustracija

Nakon izjave kandidata za gradonačelnika Zagreba iz redova Domovinskog pokreta, Miroslava Škore koji tvrdi kako u Zagrebu postoji spalionica u kojoj se spaljuje biootpad, oglasila su se i Gradska groblja.

Za N1 navode kako se u spalionici na Mirogoju spaljuju samo posmrtni ostaci pokojnika, a zatim podsjećaju na Pravilnik o gospodarenju medicinskim otpadom koji definira patološki otpad, ali i u kojem stoji kako je zabranjeno skladištenje patološkog otpada izvan zdravstvene ustanove, groblja ili krematorija. Osim toga, “zbrinjavanje patološkog otpada mora se provoditi pod posebnim uvjetima spaljivanjem u krematorijima ili zakapanjem u groblja”, istaknuli su u svom odgovoru.

“Slijedom navedenog, od ovlaštenih prijevoznika preuzimamo samo patološki otpad radi kremiranja. U praksi radi se o dijelovima ljudskog tijela, tkivima ili organima odstranjenim tijekom kirurških zahvata koje nastaju u bolnicama tijekom pružanja zdravstvene zaštite. Podružnica Gradska groblja ne preuzima i ne spaljuje medicinski i sanitetski materijal”, zaključili su.

Sporna spalionica

Podsjetimo, Škoro je u debati s protukandidatom Tomislavom Tomaševićem rekao: “Postoji spalionica u kojoj se spaljuje biootpad. Raspitajte se, vi ste zeleni ne ja. Spaljuje se. Na Mirogoju. Ja sam također rukovodio veći dio ljudi”.


Komentari