Što se krije iza povijesnog posla? Ovo bi mogao biti razlog zašto VW nudi Rimcu svoj najskuplji brand

Hrvatska bi već do kraja ove godine mogla imati dva startupa koji će vrijediti više od milijarde dolara. Nakon Infobipa, iduća hrvatski “jednorog”, po svemu sudeći, bit će Rimac Automobili.

Vijest o tome da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti još nije službeno potvrđena. Prvi ju je objavio njemački Manager Magazin pozivajući se na izvore bliske upravi VW grupe. Potom je to prenio Reuters pa britanski portal Car Magazine, no nitko od njih nije dobio potvrdu.

Kako prenosi Jutarnji list, najdalje je u potvrdi ove informacije dosad otišao voditelj komunikacija Bugattija Tim Bravo. Ni on nije želio komentirati tu transakciju, ali je dao vrlo zanimljivu opasku. Istaknuo je da je Bugatti protekle dvije godine poslovao pozitivno i da mu prodaja od početka ove godine ide jednako dobro kao i lani, i to unatoč pandemiji.

Slično je prošli tjedan učinio Mate Rimac, ali je bio još manje određen. Gostujući prije tjedan dana u Zagrebu na konferenciji Poduzetnički mindset 2020, izjavio je da priprema novo veliko iznenađenje., no nije htio otkriti detalje.

Izvori bliski upravi VW grupe navode da ona želi Rimčevu tehnologiju, koja iako se razvija svuda po svijetu ipak ne daje posvuda jednake rezultate. Mate Rimac je u 11 godina poslovanja svoje tvrtke uspio razviti nekoliko električnih automobila, koji su se svojim performansama dokazali stručnjacima i javnosti. Električna su vozila, odnosno dijelovi za takva vozila, u samoj srži razvojne politike VW-a. Volkswagenov je plan stoga povećati vlasnički udio u Rimac Automobilima da bi stekao što više “know-howa”, a zauzvrat omogućiti Rimcu da mu startup postane jednorog.

VW grupa, naime, preko Porschea je prvo 2018. godine kupila 10 posto udjela u Rimac Automobilima za 18,7 milijuna eura. Tada se tržišna vrijednost Rimčeve tvrtke podigla na 187 milijuna eura, odnosno više od milijardu kuna. U međuvremenu je Porsche stekao dodatnih 5,5 posto udjela u hrvatskom startupu i sad je na 15,5 posto dionica.

Stoga, ako Volkswagen preko Porschea prebaci u Rimac Automobile vlasništvo nad Bugattijem, a Porsche poveća svoj udio na 49 posto ili neki manji postotak, Rimčev će startup automatski postati tržišno vrijedan više od milijardu dolara.

Uprava VW grupe navodno je još prošli tjedan dala zeleno svjetlo za tu transakciju. VW, tvrde izvori bliski njegovoj upravi, već dulje vrijeme pregovara s Matom Rimcem o tom poslu i ti su pregovori otišli vrlo daleko. Rimac je, tvrdi se, čak posjetio pogone Bugattija. Izvori ostavljaju dojam da je naklonjen transakciji. Sad se, izgleda, čeka samo da je potvrdi Nadzorni odbor VW grupe.

VW je u procesu konsolidacije portfelja svojih automobilskih brendova, odnosno cilj mu je riješiti se onih luksuznijih koji imaju manji broj kupaca. Treba biti svjestan da je svijet zbog pandemije zapao u krizu. Loša je to vijest za brendove poput Lamborghinija, SEAT-a, Ital Designa, Bentleyja i Ducatija. Iz svih njih VW traži izlaz.

Podsjetimo, Rimac za klijente ima najveće automobilske kuće na svijetu, a u vlasničkoj strukturi čak i VW i Kiju i Hyundai. Sve su te investicije došle u matičnu tvrtku Rimac Automobili sa sjedištem u Svetoj Nedelji što je svojevrsni presedan jer Hrvatsku se mahom ulaže preko društava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Cipru, Luksemburgu, Malti ili SAD-u.

VELIKI POSAO NA POMOLU? Britanci tvrde: Rimac preuzima luksuzni brand Bugatti!


Komentari