Što se događa s Branimirovom tržnicom? Evo kada bi konačno mogli početi radovi

Patrik Macek/PIXSELL Današnji izgled Branimirove tržnice ne ide na ponos nikome.

Glavni objekt na Branimirovoj tržnici srušen je prije pet godina a gradonačelnik Bandić tada je obećao da će na tom mjestu niknuti najljepša tržnica u gradu, po uzoru na bečki Naschmarkt.

Mnogi su se građani počeli pitati je li se odustalo od tog projekta i je li, kao i mnogi projekti u Zagrebu, i Branimirac upao u duboku proračunsku rupu?

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, od projekta se nije odustalo a iz Tržnica Zagreb tvrde da će radovi početi oko polovice 2021. godine.

Na pitanje gdje je zapelo iz Večernjeg su lista dobili dvojak odgovor. HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini koji godinama prati taj problem, Tomislav Stojak, slao je brojne upite na Grad koji mu je stalno ponavljao jedno te isto: “samo što nije krenulo”. Neslužbeno su mu objasnili da je problem u neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Tamo navodno postoje još dva objekta zbog kojih je Grad u sporu sa zakupcima.

“Ako je to tako, zašto su išli rušiti ostale objekte? Ljudi koji su ondje radili ostali su bez posla”, rekao je Stojak za spomenuti dnevni list.

Iz Tržnica Zagreb kažu da e ovdje radi o još jednom problemu. navodno se na idejni projekt naknadno očitovao Gradski zavod za zaštitu spomenika, koji je tražio izradu konzervatorskog elaborata kako bi se utvrdilo što se od onoga što je preostalo smije rušiti, a što ne.

“Konzervatorski elaborat je pri kraju, a do kraja godine trebala bi biti dovršena i projektna dokumentacija. Kad se krenulo u projekt, bilo je i više suvlasnika. Sve se to trebalo pravno riješiti kako bi se vlasništvo prebacilo na Holding”, konačno su odgovorili iz Tržnica Zagreb na upit Večernjeg lista.

Inače, idejno rješenje za projekt izradio je studio Elle prema kojem bi budući Branimirac trebao biti ekotržnica s proizvodima domaćih OPG-ova. Glavni bi se objekt trebao sastojati od tri kada, a zadnja su dva predviđena za uredske prostore. Južna je strana ispred zgrade predviđena za rane sajmove i tematske događaje, dok bi prostor tržnice trebali krasiti metalni šestinski kišobrani.

Akcija ‘Za naš plac – Branimirac’ zagrebačkog HNS-a: tržnice u Zagrebu u nikad gorem stanju


Komentari