Što se događa? Od listopada iz trgovačkih lanaca povučeno više od 30 proizvoda

Ilustracija (foto: Pixabay)

Ministarstvo poljoprivrede gotovo svakodnevno izvještava javnost o povlačenjima proizvoda s trgovačkih lanaca diljem Hrvatske. Građani su sve više zabrinuti i pitaju se kako ministarstvo uopće dopušta da se takvi proizvodi uvoze u Hrvatsku.

“Svaki tjedan se povlači neki proizvodi sa polica, kako je moguće da uopće dospiju tamo?
Što rade nadležne službe?”, pita se građanin dok drugi dodaje kako ljudi u Hrvatskoj kupuju proizvode iz drugih zemalja jer je jeftino i nemaju novaca dok su naši proizvodi preskupi.
Ilustracija

Donosimo vam popis povučenih proizvoda od listopada. Naime, 17. studenog ministarstvo je povuklo Premium losos i u pakiranju i u rinfuzi zbog povišene količine bakterije Listeria monocytogenes.  Tri dana prije s polica dućana maknuta je i Šunka Superior rezana  – Delikatesse Gurman Premium također zbog povišene količine bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Istog dana povučen je proizvod BIOLA Oljuštene sjemenke sezama zbog utvrđene povećane količine etilen oksida, a 11. studenog BRIDOR proizvod namijenjen za pečenje kruha zbog etilen oksida, dok je 9. studenog Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda, Lailand Chilal sir zbog mogućeg sadržaja komadića metala.

Dok od 5. studenog kupci više ne mogu kupiti vakumirani sir GAZI Yumak Orgu Peyniri zbog mogućeg sadržaja komadića metala. Dan prije na policama je “nestao” i Leonardo 4-dijelni pribor za jelo, dječji, “djevojčica” zbog povećane migracije olova kao i  Lorenz saltetts krekeri sa sjemenkama zbog mogućeg sadržaja etilen oksida.

U petak, 30. listopada na policama više nije bilo ni proizvoda Domaća kobasica, 247g, LOT VUYGPM zbog neoznačenog sadržaja soje na deklaraciji proizvoda. S obzirom da je proizvod sadržao neoznačen alergen, soju, proizvod mogao je predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na istu.

FOTO: Konzum.hr

Tad su povučeni i SPAR Vital proteinski krekeri 200 g zbog povećane količine etilen oksida u sirovini korištenoj tijekom proizvodnje, a dan prije PAN PEK – PROTEINSKI KREKERI 200 g zbog utvrđene povećane količine etilen oksida u sirovini korištenoj tijekom proizvodnje kao i Svježa konzumna jaja oznake 0HR0233. Mjera opoziva provode se u skladu s „Nacionalnim Programom kontrole salmoneloze u jatima konzumnih nesilica vrste Gallus gallus u Republici Hrvatskoj“, nakon što je laboratorijskim pretraživanjem potvrđena prisutnost bakterija roda Salmonella ser. Enteritidis u jatu konzumnih kokoši nesilica predmetnog subjekta.

U srijedu, 28. listopada ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Čokolada s lješnjacima i grožđicama Finesse, 80 g zbog mogućeg sadržaja komadića stakla, tad je na policama povučeno i Cekin – Pileće strojno otkošteno meso, brzo smrznuto, 500g, zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp.

Premium Losos iz Noveške uklonjen je iz prodaje i 22. listopada ponovno zbog količine bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu, kao i 20. listopada.

Foto: Pixabay

Osam dana prije na policama su ukinuti Manner mekani kolačići s voćnim punjenjem od šljive zato što proizvod nije bio u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, a 2. listopada ukinuto je brzo smrznuto usitnjeno miješano meso: puretina, svinjetina, govedina, 500g zbog utvrđene bakterije Salmonella.

Za detaljne informacije koji su se još proizvodi povukli možete pronaći na mobilnoj aplikaciji HRana. Zbog povlačenja velike količine proizvoda poslali smo upit Ministarstvu poljoprivrede te ćemo objaviti odgovor čim ga dobijemo.


Komentari