STIŽU NOVE MJERE! Od ponedjeljka se ograničavaju okupljanja, maske obvezne u kinima i crkvama

Foto: Screenshot

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, uoči početka škole u ponedjeljak i odluke o novim mjerama dali su izjave medijima te predstavili nove mjere koje stupaju od ponedjeljka.

Odluke stupaju na snagu u ponedjeljak, a kako Božinović smatra, novi val će napraviti pritisak na zdravstvo.

Javna okupljanja

“Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Dosad je bilo 100. Okupljanja s EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije. Naravno, kad govorimo o okupljanjima uz predočenje covid potvrda i uz suglasnost lokalnih stožera, također neće više biti moguća neograničeno nego najviše do 100”, rekao je Božinović.

“Privatne svečanosti ograničujemo na 20, ne na 30 kao do sada. Izuzetak su privatne svećanosti s covid potvrdama, tu može biti do 50 ljudi”, rekao je.

Ugostiteljstvo

“Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera”, rekao je Božinović. Dakle, provjeravat će se razmak među ljudima, nose li ljudi maske na WC i slično.

“Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je 20 posto tribine popuniti. Na otvorenom je taj broj 40 posto”, rekao je dodavši da će maske biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima.

Zasad, neće biti skraćivanja radnog vremena kafića. No, Božinović dodaje da će sada biti bolje kontrole pridržavaju li se kafići mjera.

Testiranje

“Nismo na maksimalnom kapacitetu što se tiče testiranja”, rekao je Capak, dodavpi da to nije isto po županijama.

“Mi smo negdje na dvije trećine makismuma što se tiče PCR-a. Radimo na tome da smanjimo broj osoba koje imaju obvezu testiranja, to radimo prema novim znanstvenim spoznajama i po temelju drugih zemalja. Tražimo da se ljude više šalje na brzi antigenski test, tu imamo ogromne kapacitete”, naglasio je.

Božinović je naglasio da je omikron donio novu situaciju naglasivši: “Teško možemo uspoređivati sa svim onim što smo imali kao rješenja dosad. Po svemu što vidimo, oni koji su se cijepili bi trebali proći kud i kamo bolje”, rekao je.

Hospitalizacije

Na upit broju hispitalizacije Capak je naglasio da smo do srijede imali pad, a od srijede smo imali tri više hospitaliziranih nego dan ranije.

“Može se dogoditi da nam počinje peti val na silaznoj putanji četvrtog vala. A može biti da će nam sad biti jedan plato pa da će onda taj broj pratiti novozaražene koji sad rastu. Broj zaražwnih omikronom još nije dominantan. 22.11. u ECDC smo poslali 1100 uzoraka slučajnih na sekvencioniranje i tri su uzorka pokazala omikron. Kasnije smo sami provodili testove.

U Zagrebu smo u utorak imali 80 posto omikrona. U Splitu smo ranije utvrdili da je omikron oko 30 posto. Omikron brzo i rapidno raste. Očekujemo da sad već u ovom trenutku imamo dominaciju omikrona, posebno u primorju i Zagrebu. Za kontinentalnu Hrvatsku to još ne možemo reći, izgleda da na kontinentu nije još dominantan kao u primorju i Zagrebu”, zaključio je.

Komentari