Stiže sustav od 48 milijuna kuna: Građani će dobivati sms poruku upozorenja za poplavu, potres ili požar

Foto: Pexels/ Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja jedinstveni nacionalni sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Vrijednost mu je 48 milijuna kuna plus PDV. U slučaju požara, poplava, potresa, epidemija, migrantske krize, radiološke i nuklearne nesreće, industrijske i prometne nesreće, ekstremnih vremenskih uvjeta… svi koji se zateknu na području Hrvatske zahvaćenom nekom od tih kriza ili katastrofa na svoj će mobitel dobiti SMS upozorenje od Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, piše Večernji.

Radi se o nabavi hardvera i softvera koji će RCZ-u pomoći da koordinira i rukovodi aktivnostima planiranja zaštite od katastrofa i provodi preventivne aktivnosti i intervencije u slučaju njihove pojave.

Sustav će prikazivati i GPS lokaciju

Novim će se sustavom građani i sudionici sustava civilne zaštite brže obavještavati o opasnostima koje prijete te o mjerama koje je potrebno poduzeti. Informacija će se slati i građanima koji su na tom području bili u posljednja 24 sata.

U MUP-u navode da su obavili razgovore s članovima uprava sva tri nacionalna mobilna operatora koji su potvrdili sudjelovanje u projektu, čime će se postići pokrivenost cijele Hrvatske i korisnička baza od gotovo 100 posto mobilnih korisnika. Operatori će davati podatke za sve svoje korisnike, bez obzira na tarifni model ili robnu marku, i svima njima će se slati obavijesti kroz sustav.

Sustav će na karti prikazivati i GPS lokaciju nakon što je pokrenut hitni mobilni poziv na broj 112, a primaoci informacije ranog upozoravanja moći će jednostavno podijeliti informacije putem društvenih mreža poput Facebooka, Twittera i Instagrama.

Krajnji rok za ugradnju, instalaciju, prilagodbu, funkcionalnu uspostavu i implementaciju gotovog sustava do potpune funkcionalne gotovosti je 1. rujna 2022., a planirana je sukcesivna isporuka u tri vremenske faze, piše Večernji.


Komentari