STIŽE POMOĆ IZ EUROPE! Pogledajte kojih se šest država odazvalo

FOTO: HINA

Građani Hrvatske cijelu noć i dan skupljaju stvari za Petrinju, Sisak, Glinu i okolna sela koja su nastradala u potresu. Sad su pomoć ponudile i zemlje iz Europe. Republika Hrvatska jučer je aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu.

Naime, program Unije namijenjen je pružanju žurne pomoći  te zatražila zimski šatore za šest do sam osoba, svjetiljke sa zaštitom od PVC mreže (unutarnje), rasvjetne balone / tornjeve za osvjetljenje, električne grijače, sklopive krevete, vreće za spavanje i kontejnere za stanovanje, prva žurna pomoć je stigla istog dana iz Republike Slovenije, Uprave za zaštitu i spašavanje Ministarstva obrane oko 23 sata.

Radi se o 4 kontejnera, 12 kreveta na kat s 24 madraca i 200 vreća za spavanje koji su tijekom noći pristigli u centralno skladište civilne zašite u Jastrebarsko odakle se prevoze na pogođena područja u skladu s procijenjenim potrebama.

Osim Slovenije hrvatskom zahtjevu za pomoć su se odazvale Austrija: 470 sklopivih kreveta, Italija: 100 zimskih šatora. Grčka: 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje. Rumunjska: 50 šatora, 100 sklopivih kreveta, 200 vreća za spavanje i 14 kontejnera za stanovanje. Švedska: 60 šatora i 2.000 sklopivih kreveta, Češka: 2 svjetiljke s zaštitom, 1 balon/toranja za osvjetljenje, 10 električnih grijača, 600 sklopivih kreveta i 1.200 vreća za spavanje.


Komentari