STIŽE PAKLENI VAL: Temperature idu debelo iznad 30 stupnjeva, a od rekorda u Zagrebu zavrtjet će vam se u glavi!

Vrućina, termometar (Foto: Damjan Tadic / CROPIX/ Pixabay)

Toplinski val zahvatio je Sredozemlje i dijelove Europe, a sudeći po prognozi hrvatskih meteorologa, visoke temperature očekuju i nas tijekom cijelog idućeg tjedna.

Diljem Španjolske i Francuske temperature su već nekoliko dana znatno iznad prosjeka za ovo doba godine, a u gradu St-Jean-de-Minervois u južnoj Francuskoj izmjereno je 40 Celzijevih stupnjeva. Prema pisanju tamošnjih medija, zbog visokih temperatura, veći je pritisak na bolnice, a španjolski se vatrogasci bore s požarima.

Vrućina je stigla i u Hrvatsku, no temperatura se ipak neće približiti 40-ici.

“Ako izuzmemo malo manje topline i nešto nestabilnije u utorak, možemo reći da će cijeli tjedan najviša dnevna temperatura u mnogim krajevima biti od dva do čak 5 ili 6 stupnjeva iznad 30 u drugoj polovici tjedna”, prognoza je meteorologa Nove TV Darija Brzoje za Hrvatsku.

Oni koji se odmaraju na obali moći će se rashladiti u moru čija temperatura iznosi ugodnih 22 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Ipak, imajte na umu da tijekom toplinskog vala pijete dovoljno tekućine, nosite laganu odjeću i naravno zaštitni faktor. Poželjno je ne izlagati se suncu u razdoblju kad je UV zračenje najjače, između 10 do 17 sati. Neke od tegoba za vrijeme toplinskog vala, koje se mogu javiti su osjećaj slabosti, vrtoglavica i žeđ. Kako se zaštititi, pročitajte ovdje.

Rekord u Zagrebu: 40,4 °C

Pojava toplinskog vala tijekom ljeta nije ništa neuobičajeno za Hrvatsku, a varira od godine do godine.

Do sada apsolutno najviša temperatura zraka u hladu, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8 °C.  Najviša temperatura u Zagrebu u postaji Maksimir izmjerena je 5. srpnja 1950. godine i iznosila je čak 40,4 Celzijeva stupnja.

Pripremite se na izrazito vruć tjedan 

U ponedjeljak će u Zagrebu biti sunčano, od sredine dana uz umjeren jugozapadni vjetar. U noći na širem području grada postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Najniža jutarnja temperatura između 13 i 16, a najviša dnevna oko 33 °C, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Za zagrebačku regiju na snazi je žuti meteoalarm za 20. lipnja. Grmljavinski pljuska na tom području moguć je u večernjim satima, a vjerojatnost za njega je 60 posto, navodi DHMZ.

“Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, upozoravaju.

Prognoza za Zagreb (Screenshot DHMZ)

Kratkotrajni pljusak moguć je u srijedu i četvrtak. Temperatura tijekom noći neće padati ispod 20 Celzijevih stupnjeva, a prema trenutnoj prognozi, najtoplije će biti u subotu kada se očekuje 36 Celzijevih stupnjeva.


Komentari