STIGLO JE VIŠE OD 8600 UKRAJINACA Plenković: ‘Hrvatska je spremna za izbjegličku krizu’

Foto: Zagreb.info

Održana je sjednica HDZ-a nakon koje je premijer Andrej Plenković dao izjavu za medije. Rekao je da je u Hrvatsku stiglo više od 8600 izbjeglica iz Ukrajine, ali i da će sazvati sastanak sa svim županima kako bi se dogovorila koordinacija.

“Činjenica je da se radi o ogromnom broju ljudi, da se ne zna koliko dugo će oni biti van svoje zemlje, da takvu vrstu financijskih troškova će, naravno, sve zemlje u određenoj mjeri moći podnositi s vlastitim sredstvima, ali ako to bude jako dugo, jako puno, sigurno će se tražiti neka zajednička europska rješenja. O tome se razgovara i razgovarat će se. Ima različitih načina”, rekao je Plenković.

Financiranje izbjegličke krize

Kaže da Hrvatska ima veliko iskustvo oko izbjeglica. “Hrvatska je spremna na izbjegličku krizu. Mi smo praktički tri dana nakon početka ruske agresije oformili radnu skupinu i svi su maksimalno angažirani i zasad sve teče prema onim očekivanjima koja smo imali kada smo oformili tu skupinu”, navodi Plenković.

Situacija u BiH

“Strateški kompas je dokument na kojem se radilo dvije godine. Bit će usvojen od šefova vlada EU-a u četvrtak. Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske. Ovog vikenda su radili telefoni i uspjeli smo u tome i smatram da je to jako dobro za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH”, navodi Plenković.

“Želimo pravedan ishod prema sva tri naroda. Apeliram na sve da se pronađe rješenje da se održe izbori”, kaže i dodaje da o svemu nije pričao s predsjednikom Milanovićem.

“Ja mislim da mi moramo čuvati stabilnost jugoistoka Europa u ovim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu. Nikako ne bi bilo dobro da dođe do destabilizacije u nekoj od nama susjednih zemalja. To je jasno svakome i mi ćemo sve što radimo raditi kako bi tema sigurnosti i stabilnosti bila broj jedan. Prostor jugoistoka Europe trebamo sada jakim i velikim angažmanom Europske unije i naših partnera držati stabilnim”, rekao je Plenković.

Komentari