Stigla dugoročna prognoza: Evo kakvo nas vrijeme očekuje za Božić

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tijekom vikenda očekuje nas iznadprosječno toplo, uz izraženu južinu i nepovoljne biometeorološke prilike, a mnogima će smetati i česta kiša, javlja HRT.

U novome će tjednu biti stabilnije i sunčanije nego za vikend, ali i hladnije, osobito poslije utorka, kada će u mnogim mjestima kopnenog područja ponovno biti jutarnjih minusa.

U Zagrebu danas pretežno oblačno s povremenom kišom, osobito sredinom dana. Puhat će većinom umjeren južni i jugozapadni vjetar, u okolnom gorju s jakim i olujnim udarima. Najviša temperatura zraka od 12 do 14 °C.

Izborna nedjelja kišovita. Prema kraju dana prestanak oborine, zatim i smanjenje naoblake. Umjeren, u okolnom gorju i jak jugozapadni vjetar sredinom će dana okrenuti na sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka od 4 do 6, a najviša oko 10 °C.

Zbog obilne kiše, nevremena i olujnog vjetra sutra je na snazi narančasti alarm na obali, dok je na kopnu na snazi žuti alarm.

“U ponedjeljak, utorak i srijedu, na Badnjak i Božić, vjerojatno će u cijeloj zemlji biti suho. I tad ostaje iznadprosječno toplo. Dnevne će temperature na kopnu biti oko 10, a na moru oko 15 Celzijevih stupnjeva. No, od ponedjeljka se ponovno vraćaju hladna jutra. Ona će obilježiti i utorak i srijedu. Jutrima bi na kopnu moglo biti oko nule ili do minus dva stupnja. Štefanje je daleko, pa se ne može precizno reći što nas tada očekuje, no nazire se da bi tog četvrtka moglo biti promjenjivije vrijeme, što znači neku kišicu.

Sve to znači da za Badnjak i Božić neće biti ni govora o snijegu, a vrlo vjerojatno ni o kiši. Štoviše, u ta prva tri dana idućeg tjedna imat ćemo sunčanih razdoblja. Znači, neće biti bijelog, nego zelenog i sunčanog Božića. Ima jedna pučka poslovica koja kaže: “Bijel Božić, zelen Uskrs. Zelen Božić, bijel Uskrs”, otkrio je meteorolog RTL-a Nikola Vikić Topić.


Komentari