Štete u Zagrebu procjenjuju se u milijardama, a novi Zakon čekat ćemo još tjednima

Luka Gerlanc / CROPIX / Ilustracija

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, Predrag Štromar gostovao je u Newsroomu N1 televizije te istaknuo kako, dok se čeka novi Zakon, a to bi moglo potrajati još tjednima, prema zakonima koji su već na snazi mogu se početi pripremati i projektirati sanacije.

“Zakon završavamo i vjerujem da bi za nekoliko tjedna trebao biti u Saboru”, kazao je.

Osim što rade na Zakonu, ministar tvrdi da rade sve da se građani opet vrate u stanove te da dobiju plin i grijanje kako bi im se život vratio u normalu.

Istaknuo je i kako na novom Zakonu radi struka, ali i da se nerijetko unutar struke ne slažu, no slažu se s gradonačelnikom Milanom Bandićem oko toga da građanima treba pomoći.

Po prvim preliminarnim procjenama struke, šteta u gradu iznosi oko 42 milijarde kuna, a na jesen bi trebale početi velike obnove.

Istaknuo je i kako sa strukovnim komorama rade na izračunu maksimalnih troškova projektanata, građevinaca itd., a kod odabira izvođača radova ići će se na javne natječaje, tvrdi. No, kako bi građani ostali sigurni od previsokih cijena, savjetuje, u višestambenim zgradama, trebali bi se obratiti upravitelju stanara jer on odabire projektanta.

S druge strane, upravitelj je zadužen i za pripremu dokumentacije uz pomoć koje će onda država sufinancirati i izradu projekta i nabavu bojlera te sam popravak dimnjaka.

Od ponedjeljka se otvaraju i trgovine građevinskim materijalom, a ministar graditeljstva vjeruje da će nas građevina sigurno izvlačiti iz gospodarske krize.


Komentari