Statistika ne laže: Ove godine više turista i noćenja nego lani

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Hrvatsku je u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo 18,8 milijuna turista ili 4,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a ostvarili su gotovo 103 milijuna noćenja ili 2 posto više, javljaju iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

HTZ ističe da je i mjesec rujan bio pozitivan, kao i prvi dani listopada. Podaci o fizičkom turističkom prometu za prvih devet mjeseci ove godine iz sustava eVisitor objavljeni su i na web stranicama HTZ-a, a pokazuju da je stranih turista u Hrvatsku došlo gotovo 17 milijuna ili 4 posto više nego u istom lanjskom vremenu, dok su s ostvarenih 90,4 milijuna noćenja u plusu od 1,3 posto.

Domaćih gotovo 2 milijuna turističkih dolazaka porast je od 9,3 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2018. Broj njihovih noćenja uvećan je za 7 posto, na gotovo 12,5 milijuna noćenja.

S te su se strane domaći turisti ove godine našli na drugom mjestu među svim tržištima, odmah iza Njemačke, čiji su turisti i dalje najbrojniji u Hrvatskoj. Treći su Slovenci, a četvrti Austrijanci, dok peto mjesto gotovo dijele Poljaci i Talijani.

Promatrano po stranim tržištima, s većine su u prvih devet mjeseci ove godine u hrvatskom turizmu zabilježeni porasti. Porasti i dolazaka i noćenja turista bili su iz Kine, Koreje, SAD-a, Kanade, Ukrajine, Španjolske, BiH-a, Francuske, Italije, Mađarske, Rusije, Slovenije, Slovačke, Švicarske i Ujedinjenog kraljevstva. Tržišta koja bilježe rast u dolascima uz blagi pad broja noćenja su Belgija, Finska, Poljska i Njemačka, a pad u dolascima turista uz rast noćenja bilježi se iz Japana. Pad i dolazaka i noćenja turista bilježi se iz Danske, Češke, Nizozemske, Norveške i Švedske.

Prema vrsti smještaja, najviše je u devet mjeseci, 44 posto od ukupnih noćenja, ostvareno u obiteljskom smještaju, potom 26 posto u hotelima, što u apsolutnim brojkama znači i da je u objektima u domaćinstvu ostvareno 38,2 milijuna noćenja ili 2,6 posto više nego u devet mjeseci 2018., dok je u hotelima noćenja bilo gotovo 23 milijuna ili 1,6 posto više.

Samo u rujnu ove godine u Hrvatsku je došlo 2,3 milijuna turista, što je na razini lanjskog rujna, ali je sa 12,8 milijuna noćenja ostvaren porast od 4 posto.

Iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da se pozitivni trendovi fizičkog turističkog prometa nastavljaju i u prvim danima listopada. “U dosadašnjem dijelu listopada u Hrvatskoj je zabilježeno više od 350 tisuća dolazaka turista, što je porast od 6 posto u odnosu na iste dane listopada 2018., a još veći porast od 10 posto je sa više od 1,3 milijuna noćenja do sada”, iznose iz HTZ-a, zaključujući i da po tim brojkama “posezona u Hrvatskoj ide izvrsno”.

Komentari

loading...