‘Staroj dami’ potrebna je temeljita obnova: Nitko se nije odazvao na natječaj

en.wikipedia.org

Jedna od najpoznatijih znamenitosti i simbol grada Zagreba je uspinjača koja spaja Gornji i Donji grad. Upravo je zagrebačka uspinjača najkraća željeznica na svijetu dužine svega 66 centimetara, a već 130 godina ovaj je simbol grada u potpunosti zadržao prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju.

Od 1974. do danas, nije bilo većih radova na uspinjači, osim redovitog godišnjeg remonta, a Gradska je uprava ove je godine odlučila da je vrijeme za temeljitu obnovu. Raspisali su natječaj vrijedan 600 tisuća kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a budućim projektantima dali su nešto manje od mjesec dana da se jave na natječaj.

Nakon što je natječaj i službeno završio, 1. prosinca, nije se javio apsolutno nitko, te je natječaj i poništen. No, slijedi novi i temeljitiji, u kojem bi trebalo biti naglašeno da uspinjača mora zadržati svoj identičan izgled, jer ipak se radi o spomeniku kulture.

Uspinjači je potrebna modernizacija, te je nužno provest ogibljenje kabine kojim će se osigurati udobnost prijevoza, kao i suvremena oprema, kažu iz Grada za Večernji.

“Tračnice kolosijeka potrebno je montirati pričvrsnim rješenjem kojim se smanjuje vibracija i buka pri prolasku vagona. Potrebni su zahvati cjelovitog uređenja istočnog i zapadnog zida ukopanog dijela trase, kao i ciglenog zida vijadukta, uz posebnu brigu o hidroizolaciji. Pažnju treba posvetiti i rješenjima grijanja, ventilacije i klimatizacije objekata te vagona”, napominju.

ZET-ov stručni tim koji je pregledao uspinjaču zaključi je da su pojedini sustavi uspinjače ozbiljno dotrajali, s naglaskom na nosivu konstrukciju kabine vagona, isto tako sigurnosna kočnica je neprimjerena i zastarjela.

Podsjećamo, kada je uspinjača posljednji put bila obnovljena, stari uređaj s drvenim zupčanicima zamijenjen je novim. Navedeno je preuzelo poduzeće Braća Kavurić, a strojarski dio s kabinama montirala je tvrtka Waagner-Büro. Također, Siemens je bio zadužen za električni dio.


Komentari