Srce ZGrada proziva: Kad premijer ne drži do gradskih zastupnika, pitanje je koliko drži do građana ugroženih posljedicama potresa

foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Građanska inicijativa Srce ZGrada ocijenila je u ponedjeljak da je odnos Vlade i Grada Zagreba kod rješavanja posljedica potresa netransparentan te izrazila zabrinutost zbog načina trošenja javnog novca i upravljanja gradom, osobito kad je urbanizam u pitanju.

Inicijativa je u priopćenju poručila da ni država niti nadležno ministarstvo ne ulijevaju povjerenje kada se radi o obnovi Zagreba, a bojazan je tim veća s obzirom na “tradiciju i običaje vođenja poslova u i oko Zagreba”.

Od nadležnih su zatražili transparentnost u procesu donošenja novog zakona i vođenje procesa obnove. Struka, a poglavito arhitekti, urbanisti i povjesničari umjetnosti trebaju imati presudnu ulogu u legitimaciji vizije i obnove grada.

Podsjetivši kako je u potresu oštećeno više od 25.000 objekata, iz Inicijative najavljuju da će se u proces donošenja odluka uključiti i kao građani.

“Kad premijer ne drži osobito do gradskih zastupnika, onda se možemo pitati koliko drži do građana ugroženih posljedicama potresa”, poručili su.

 

Komentari