ŠRAPNEL MU UŠAO U LUBANJU! Mladog Ukrajinca spašavao i liječnik iz KBC-a Sestre milosrdnice

KBC Sestre milosrdnice (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Dobre vijesti stižu iz KBC-a Sestre milosrdnice. Ranjenom ukrajinskom vojniku, spašen je život zahvaljujući promptnoj reakciji svjetskih neurointervencionista.

U kompleksnoj operaciji sudjelovao je i liječnik iz Vinogradske Vladimir Kalousek.

Naime, 22-godišnjem vojniku šrapnel je ušao u lubanju i oštetio dvije krvne žile i time stvorio tri pseudoaneurizme. Kako bi uspjeli spasiti život ranjeniku i izvesti operaciju bez posljedica, stručni tim liječnika iz Ukrajine pod vodstvom prof. Dimitrija Shegelova je kontaktirao vodeće svjetske neurointervencioniste.

Pored liječnika iz SAD-a i Njemačke, jedan od stručnjaka bio je upravo dr. med. spec. radiologije Kalousek. Liječnik iz KBC-a Sestre Milosrdnice je ujedno i predsjedavajući Istočno Europskom sekcijom pri Europskom društvu za minimalno invazivnu neurološku terapiju, a sada je nagledao operaciju u Ukrajini.

“Glavna nedoumica kod liječenja bila je da li ići u smjeru očuvanja krvnih žila koje su bile oštećene te na kojima su nastale pseudoaneurizme od šrapnela, ili ići na PAO metodu (parent artery occlusion) odnosno okluziju cijele krvne žile i aneurizme, što se smatralo rizičnim jer je moglo dovesti do ishemije. Nakon prvotne provjere krvne kolateralne opskrbe, odluka je bila PAO metoda”, priopćili su iz Vinogradske.

Zahvat je obavljen ovog utorka i trajao je dva sata, a iz KBC-a Sestre Milosrdnice izvijestili su da je sve prošlo u najboljem redu, bez komplikacija. Također naglašavaju da je ovaj slučaj primjer kako dostupnost visoke tehnologije omogućava liječenje pacijenata, kao i obavljanje složenih operacijskih zahvata i na daljinu.

Komentari