Sramotni prizori nakon tulumarenja na Jarunu! Evo kako izgleda naličje najvećeg zagrebačkog festivala

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Tulumarenje do ranih jutarnjih sati, bez sumnje, posjetiteljima INmusic festivala ostavlja lude uspomene na odličan provod, ali organizatorima ostavlja i hrpetinu smeća. Da je tome tako, svjedoči i fotografija koju je objavila jedna korisnica na Facebooku apelirajući da se u ovom najvećem open-air festivalu u Hrvatskoj hitno uvedu važne promjene.

                 

Organizatori se na smeće ne žale, njima je naravno najvažnije zadovoljstvo posjetitelja, a smeća će se lako riješiti, ali ono što je pritom sporno je što se nepotrebno proizvodi ogromna količina otpada koja bi se vrlo lako mogla izbjeći – uvođenjem čaša za višekratno korištenje.

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih svjetskih festivala Primavera Sound jedan je od mnogobrojnih koji su već uveli korištenje čaša za višekratnu upotrebu. Njihovim stopama krenuli su i neki domaći festivali kao što su primjerice Medulin Craft Beer Festival, Hoomstock festival i Goathell Metal Festa. No, velika većina baš kao i INmusic festival i dalje koriste čaše za jednokratnu upotrebu pa se tako iz godine u godinu iznova stvara nepotrebni otpad.  

Pri tome valja istaknuti važnost pravilne politike uvođenja čaša za višekratno korištenje. Naime, na koncertu Foo Fightersa u Pulskoj areni također su se koristile čaše za višekratnu upotrebu, ali promjene nije bilo, nego su čaše ponovno završile razbacane po podu, a organizatori su ih skupili i jednostavno bacili, tvrde upućeni pratitelji festivala. Problem leži u tome što je korištenje takvih čaša, čini se, poslužilo organizatorima tog koncerta samo za bolju medijsku prezentaciju samog koncerta, a ne stvarno zbog ekološke osviještenosti. Čaše se tako nisu niti naplaćivale, niti vraćale, nego su samo povećale “planinu” otpada na nekom od okolnih smetlišta.

Alarmantni podaci o utjecaju plastike na ljude

Podsjetimo, nedavno su objavljeni rezultati istraživanja koji ukazuju na izrazito velik utjecaj plastičnog zagađenja na ljude te potvrđuju hitnost konkretnog djelovanja u svrhu smanjenja negativnih utjecaja na ekosustave.

Naime, prema tom istraživanju prosječan čovjek tjedno unese u svoj organizam oko pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici. Dalbergova analiza provedena na australskom Sveučilištu u Newcastleu navodi također da svaka osoba tjedno unese oko 2000 komadića plastike u svoje tijelo. Na mjesečnoj razini to doseže 21 gram, a godišnje naša konzumacija plastike iznosi čak 250 grama.


Komentari