‘SRAMOTA!’ Naređeno hitno uklanjanje murala na Dolcu: ‘Tako je to kad primitivci sjede u foteljama’

Dolac (Foto: Boris Bare)

Umjesto šarenog murala, na stepenicama prema Dolcu opet vlada sivilo. Uklonjeni mural djelo je akademskog slikara Mislava Lešića, a nastao je u sklopu projekta Ulični triptih. Riječ je o inicijativi koja street art djelima želi oživjeti zapostavljene gradske zidove. Tako se na Dolcu nalazio simpatični pijetao i kokoš, te slika voća i licitarsko srce. Ove ilustracije Lešića su asocirale na najveću tržnicu u Zagrebu, no sada ih više nema.

Navedeno su odlučili konzervatori koji su presudili da se murali moraju vratiti u izvorno stanje. Za prebojavanje je bio zadužen Boris Bare koji nije skrivao razočarenje što je morao odraditi taj posao.

“Sramota mog sivog grada, Zavod za zaštitu spomenika naredio da moramo vratiti zid u prvobitno sranje, u sivu boju. Samo još fali svastika i Mamiću cigane da to bude to… Tužno “, napisao je na Facebooku street art umjetnik.

Objasnio je i zašto su murali morali biti uklonjeni:

“Objašnjenje je da je to kulturna baština koja nalaže da svaka dorada mora biti identična prvom izgledu”.

S njim su se složili i brojni ljudi u komentarima.

“Eto, tako je to kad primitivci sjede u svojim foteljama iz 19.stoljeća!”, “Nije Zagreb Barcelona, nažalost”, “Zavod za zaštitu spomenika je teški neprijatelj ovog grada, u svakom smislu. Pretužno”, pisali su.

Komentari