Sprema se obnova jednog od najfrekventnijih zagrebačkih pothodnika: Prilagodit će se osobama s invaliditetom i dobiti novu rasvjetu

Ilustracija (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Dvije godine otkako se intenzivno govori o obnovi derutnih i zapuštenih zagrebačkih pothodnika, jedan od najfrekventnijih, onaj na križanju Avenije Dubrovnik i Ulice SR Njemačke, napokon će dobiti novo ruho. Pothodnik će tako postati prilagođen osobama s invaliditetom, a pri ugradnji podiznih platformi cijeli će biti obnovljen, no samo kozmetički. Stiže i nova rasvjeta, a sve će to koštati gotovo deset milijuna kuna

Grad Zagreb godinu dana od raspisivanja javnog natječaja za izvođača radova na rekonstrukciji pothodnika ispod križanja Avenije Dubrovnik i Ulice SR Njemačke napokon kreće u obnovu ovog derutnog pothodnika kojim dnevno prođu tisuće građana, piše tportal.

No najvažniji zahvat ove rekonstrukcije njegova je prilagodba osobama s invaliditetom. Riječ je o očekivanom zahvatu i nevjerojatno je to da je ovaj frekventni pothodnik bio nedostupan osobama s poteškoćama s kretanjem.

Kompletna rekonstrukcija ipak se još ne nazire. U sklopu prilagodbe pothodnika bit će na šest pozicija ugrađene vertikalne podizne platforme za osobe s invaliditetom.

Pritom će kompletan pothodnik biti tek kozmetički osvježen. Natječajna dokumentacija otkriva da će se izmijeniti oštećene kamene ploče, kao i oštećene ploče na zidovima. Bravarija poput rukohvata bit će prefarbana i s nje će biti odstranjena hrđa. Trebali bi biti očišćeni i svi odvodni kanali.

Sve će to građane koštati nešto više od 6,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Radove će izvoditi tvrtka Siget dizala, koja se prije godinu dana javila na natječaj na koji je stigla i ponuda tvrtke P.G.P. Razlog zbog kojeg je javna nabava za izvođače radova trajala toliko dugo činjenica je da je Grad Zagreb prvo za izvođača odabrao potonju tvrtku jer je njihova ponuda bila nešto niža.

No tvrtka Siget dizala žalila se na odluku o odabiru Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave i dobila žalbu. Naime, tvrdili su da konkurentska tvrtka nema adekvatnog varioca te je nakon žalbenog procesa posao ipak otišao u ruke tvrtke Siget dizala.

Pored toga, Grad im mora namiriti 25 tisuća kuna, koliko su platili žalbeni postupak.

Uz kozmetičku obnovu i ugradnju platformi za osobe s invaliditetom, pothodnik će dobiti novu rasvjetu. Vrijednost novog osvjetljenja je oko dva i pol milijuna kuna, što znači da će obnova samo ovog pothodnika, i to ne sveobuhvatna rekonstrukcija, koštati građane blizu deset milijuna kuna.


Komentari