Spomenik domovini Zagreb će platiti 10 milijuna više nego što je planirano

Screenshot: Facebook

Iako se prije samo dva mjeseca tvrdilo da monumentalni kompleks između Lisinskog i zgrade gradske uprave neće stajati više od 21,5 milijuna, sve je izglednije da će projekt ipak koštati 30 milijuna kuna, doznaje Večernji.

Odluka je donesena na temelju nalaza i analize troškovnika radova ovlaštenog sudskog vještaka. U siječnju je natječaj poništen, kaže Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, jer se shvatilo da se u startu pogriješilo u procjeni cijene radova.

Arhitekt Nenad Fabijanić najavio je već tada da će se cijena radova morati “korigirati naviše” jer je ona određena prije dvije godine “kada je cijena materijala i radne snage u građevinarstvu bila niža”.

Upravo to se trenutačno i događa. Grad obavlja savjetovanje s potencijalnim tvrtkama koje bi obavile posao, ali ne više za 21,5 milijuna kuna, već za 30, i to bez PDV-a. To znači da će se za Spomenik domovini izdvojiti 37,5 milijuna kuna, umjesto planiranih 26,9 milijuna. Nakon što se provede savjetovanje s interesentima, koje traje do ponedjeljka, plan je da se ponovno raspiše natječaj.

“Možda prethodno savjetovanje nije bilo ni potrebno jer se na prijašnji natječaj javila zajednica ponuditelja koja bi izgradila spomenik u sklopu cijene za koju sad mislimo da je realna, ali takva je uglavnom procedura nakon što se određeni natječaj poništi”, kažu u Gradu.

Kažu da će se na novi natječaj javiti, ako nitko drugi, tvrtka Tigra i Vodotehnika, koje su već rekle da su spremne Spomenik domovini podignuti za 27,4, odnosno 34,4 milijuna kuna, ako se svota gleda s PDV-om.


Komentari