‘SOS ZA ZDRAVSTVO’ Nezadovoljni liječnici izlaze na ulice: ‘Već me sada nema tko liječiti’

Liječnik, ilustracija (Foto: Pixabay)

Pod geslom “SOS za zdravstvo”, pet krovnih liječničkih udruga organizira u subotu veliki prosvjed na Trgu sv. Marka.

Prosvjed organiziraju Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk.

Ističu kako su nezadovoljni svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Dio liječnika je u proteklim godinama otišao iz Hrvatske, što se znatno osjeti u čitavom zdravstvenom sustavu pa smo stoga čitatelje u anketi pitali: “Bojite li se da nas za nekoliko godina neće imati tko liječiti?”

“Ne bojim se. Uvijek će ostati neka dobra duša za nas, a iskreno ni mene možda nebu bilo”, poručila je čitateljica.

O stanju u zdravstvu pisala je druga: “Već me sad nema ko liječiti, doktor opće prakse i ginekologica mi rade na pola radnog vremena, trebali su bit u penziji davnih dana, a nema ih tko zamijeniti.”

Drugi su upozoravali na problem školovanja u Hrvatskoj, a potom odlaska u inozemstvo.

“Kaj je tu čudno? Nakon najmanje 10 godina studiranja, buljenja u knjige dan i noć, nespavanja i odricanja, smatram da bi se liječnike trebalo malo više poštovati i dati im plaću koju zaslužuju”, smatra Zagrepčanka.

“Mi smo vlada jedina država koja besplatno obrazuje liječnike i bez obaveza ih pušta van. Trebali bi odraditi cijenu svog školovanja kod nas”, jedan je od komentara.

Dio čitatelja skrenuo je pozornost na uvoz radne snage.

“Bit će doktora iz Indije i Pakistana. Možda i Kinezi dođu sa svojim iglicama. Samo njih treba platiti, a za naše vrijedi ono, lako ćemo”, smatra čitatelj.

“Imat će tko, samo će trebati platiti”, zaključila je čitateljica.

 

 

 


Komentari