Snimao skeč za YouTube pa dojavio da je bomba u centru Zagreba: Policija ga kazneno prijavila zbog lažne uzbune

Ronald Gorsic / CROPIX

“U Importanne centru Zagreb postavljena je bomba, spasite što više ljudi možete, ovo je anonimna dojava”, rekao je 29. srpnja ove godine u 13.48 sati Jurica M. (21) dežurnom policajcu kojemu je Centar 112 prespojio poziv. To mu nije bilo dovoljno pa je u 14.37 sati ponovno zvao 112 i tražio vatrogasce, pišu 24sata.

“Dobar dan, dogodit će se velika eksplozija u Importanne centru u centru grada na Glavnom kolodvoru, spasite što više ljudi, ne mogu vam ništa više reći”, dramatično je govorio dežurnom vatrogascu.

On ga je pitao za još detalja pa je Jurica dodao: “Dogodit će se eksplozija, ne mogu vam ništa više reći, za šesnaest minuta će se aktivirati četiri C4 bombe”.

“Policija je već tamo, požurite molim Vas, ne mogu ništa više reći”, dodao je mladić.

Odmah nakon dojave u Importanne centar sjatio se velik broj policajaca. Evakuirali su trgovački centar te krenuli s protueksplozijskim pregledom.


Budući da je znao da ništa od toga nije istina i da nikakve bombe nema u Importanneu policija ga je kazneno prijavila zbog dva kaznena djela lažne uzbune. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv njega je podiglo optužnicu kojom traže da ga sud osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i četiri mjeseca.

Jurici, koji je po zanimanju trgovački komercijalist i medicinski tehničar te je zaposlen u trgovačkom društvu u Importanne centru, već je ranije osuđivan te je izdržavao kaznu u Turopolju.

U svojoj obrani Jurica je priznao krivnju za oba djela, no branio se da su on, njegov menadžer i prijateljica, koje nije želio imenovati, zapravo htjeli snimiti skeč za njegov YouTube kanal.

“Žao mi je. Nisam imao namjeru nikoga povrijediti. Uplašili smo se i otišli prije dolaska većeg broja policajaca. Snimili smo početak poziva, no audio snimku nismo dalje proslijedili”, pokušao se pravdati Jurica. Evakuacija Importanne centra tog je dana trajala od 14.48 do 15.10 sati, a protueksplozijski pregled trajao je od 15.10 do 16.10 sati.

Već sljedećeg dana policajci su pokucali Jurici na vrata te mu oduzeli mobitel kojim se koristio. U njemu su pronašli dvije sim kartice. Jedna je glasila na neregistriranog korisnika te je imala pozivni broj s kojega je oba puta zvan Centar 112.

Optužnicu tek treba potvrditi Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Komentari

loading...