Smješteni u donirane kontejnere, privatne kuće ili studentski dom, građane Čučerja i Markuševca, novi je potres vratio unatrag mjesec dana, oštećenja su sada još i gora

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Domovi nadomak Zagreba, u Čučerju i Markuševcu snažno su narušeni u potresu u ožujku, a novi potresi nisu im donijeli ništa dobroga.

Kuća obitelji Petar iz Čučerja nema više krova, cigla se urušila sa svih strana, a najgore je kažu, što im se nitko nije obratio, ni Grad ni država.

“Apsolutno nitko nam se nije obratio. Prepušteni smo sami sebi. Razočarani smo i jadni. Grad nudi 100 crijepova i 100 cigli, ja s tim mogu samo psu napraviti kućicu, ništa drugo”, kazala je Željka Petar za dnevnik.hr.

Trenutni dom donirani je kontejner kojeg su dobili po mjesnom odboru, smješten u dvorištu kuće koja ni za uporabu.

“To je 13 kvadrata, nas je četvero, bez sanitarnog čvora. Moramo početi rušiti ovu kuću, ali trebamo jednostavno rješenje i pomoć još jučer. Zima će vrlo brzo, mi ćemo ostati na cesti”, zaključila je.

Kuća Ivice Šuškovića iz Medvedskog brega s novim je potresom zadobila i nove pukotine.

“Već mjesec dana živimo u bratićevoj kući jer naša više nije sigurna za život. U prizemlju i na katu nema zida koji nije napuknuo, a sada su ta puknuća veća za još nekoliko centimetara. K tome su i betonski stupovi popucali, tako da tu kuću mogu jedino srušiti. No, nemam novca za to i zato moram čekati da mi netko, ili država ili Grad, pomogne sufinanciranjem”, rekao je za Jutarnji list.

A ono što Grad radi, podjela je građevinskog materijala, no ovi ljudi ga ne mogu dobiti. Naime, materijal, ionako ograničen, dostupan je onima čiji domovi nisu pretrpjeli velike štete i koji će sa sitnim popravcima moći nastaviti živjeti u svom domu.

“Ova mjera pomoći prvenstveno je namijenjena vlasnicima stambenih objekata koji nakon sanacije manjih oštećenja mogu nastaviti normalno živjeti u svojim objektima, bilo da su iz četvrti najpogođenijih potresom (Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Gornja Dubrava, Podsljeme i Sesvete), bilo da su iz drugih četvrti”, napisali su iz Grada.

Kuća obitelji Lukačin iz Markuševca podjednako je oštećena, a oni su utočište privremeno pronašli u Cvjetnom naselju, no početkom tjedna vratili su se u Markuševac s nadom da će ponovno obnoviti svoj dom, no novi potres ih je razuvjerio.

“Pukotine na kući su sada još veće i nastala su nova oštećenja. Što je najgore, još nas uvijek nitko nije kontaktirao za drugi pregled statičara za procjenu štete, iako su nam iz Grada obećali da će nam pomoći. Mi stvarno želimo ovdje ostati i početi adaptirati, no bojim se da sada opet razmišljamo o povratku u Cvjetno”, zaključili su.

Komentari