Službeno je: Zagrebačke škole ponovno idu u štrajk

Štrajk prosvjetara u ponedjeljak se održava u tri županije: Primorsko – goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a nastavit će se i dalje budući da su sindikati demonstrativno napustili sastanak.

Na rasporedu drugog ciklusa štrajka u osnovnim i srednjim školama sutra je Grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija, potvrdili su to upravo školski sindikati nakon sudjelovanja na pregovoru o osnovici plaće u svim javnim službama. U utorak neće biti nastave u Zagrebu, a to je objavila i OŠ Ante Kovačića, piše Srednja.hr.

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama održao se 10 sati u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a trajao je svega 10-ak minuta.

Sa sastanka je odmah na početku izašao predstavnik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec

“Sindikat je postavio pitanje – ima li Vlada termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku. Dobili smo odgovor – ne znam. Ne znam više je li to rekao ministar Marić ili Aladrović”, kaže Mihalinec.

“Ovo je simboličan potez, ima dovoljno predstavnika sindikata koji su ostali na sastanku i koji mogu pregovarati o osnovici, rekao je Mihalinec.

Očekivanja od sastanka su nikakva, kazala je Tuškan u razgovoru za RTL. Dodala je da nisu dobili nikakav poziv što se tiče koeficijenata pa će tek vidjeti kako će situacija teći.

“Tražimo da nas se pozove na sastanak na kojem će Vlada dati konkretna rješenja. Naši su zahtjevi jasni, isti su od početka, ne mijenjamo mišljenja, a Vlada je ta koja bi trebala dati svoje stavove i ponude”, naglasila je Ana Tuškan.

“Očekujemo da se i premijer uključi jer je uključen od samog početka. Mi smo zahtjeve za izmjenom koeficijenata dali još 2018. godine. Vlada nas je preusmjerila mjerodavnom ministarstvu, koje je bilo suglasno s našim zahtjevima, a prezentirali smo ih i samom premijeru. Jasno je što se traži i dosta nam je toga da smo prvi po važnosti na papiru, a u stvarnosti smo zadnji”, istaknula je Tuškan, podsjetivši da su prema strategiji usvojenoj u saboru, plaće do 2018. trebale biti izjednačene s prosječnom plaćom zaposlenika u javnim službama.

Uoči sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec istaknuo je kako se i s ovog sastanka nadaju otići s terminom sastanka na kojem bi se razgovaralo o koeficijentima.

“Mi ćemo jasno postaviti pitanje rješavnja zaostanja plaća u osnovnom i srednjem školstvu, to su naši zahtjevi u štrajku, pregovori o osnovicama ne rješavaju naše probleme.” Vjeruje da će se danas moći dogovoriti termin sastanka o koeficijentima.

Komentirao je i na upit novinara izjave o premijeru Plenkoviću i Borg grupi, kao i visinu vlastite plaće.

“Premijer vjerojatno sam ne čita štampu nego ga krivo informiraju, nisam rekao da je on Borgovac nego da želi formirati novu grupu Borg jer će se uložiti nova sredstava za strane konzultante za nešto što je već u Hrvatskoj riješeno.

A što se tiče plaća, mogao me pitati rekao bih mu. Mi sindikati iznose plaća ne govorimo, a moja plaća je od 2013. ista i sada je niža od plaće državnog tajnika u ministarstvu ili pomoćnika ministra. Jednom sam smanjio bruto iznos plaće kada je SDP-ova Vlada snizila 2,4, i 9 posto tada sam smanjio svoju plaću za 9 posto.”

Nastavlja se štrajk i u visokom obrezovanju

“Dali su 4 milijarde kuna za Uljanik, ja otvaram pitanje na ovoj pregovaračkoj sesiji da li 250.000 ljudi nije vrijedno isto koliko i jedno poduzeće kao što je Uljanik. Da jednom godišnje dobijemo onoliko koliko je dobio Uljanik”, poručuo je uoči sastanka Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata.


Komentari