SLUČAJ POSKOK Medicinski fakultet tvrdi – imamo dovoljno protuotrova: ‘Svake godine nabavljamo dodatne količine prema potrebama’

Poskok (Foto: Pixabay)

Ljeto samo što nije zakucalo na vrata, priroda se budi, a sve više divljih životinja viđamo u gradu, među ljudima, u potrazi za hranom. Pa smo tako pisali o jazavcu u Horvatovoj ulici, ali i zmijama u Voltinom. Iako je jazavac agresivna životinja, zmije koje viđamo u gradu bezopasne su i boje se ljudi više nego što se mi bojimo njih.

GRAĐANI SU ZABRINUTI! Među kućama šeta jazavac: ‘Pripazite jer je to opasna i divlja životinja’

No, jedna zmija svake godine odnosi “nagradu” za zvijezdu medijskih rubrika – vjerovali ili ne, a to je poskok. Riječ je o opasnoj i zakonom zaštićenoj otrovnoj vrsti, koja je ovog vikenda ugrizla psa. Pa iako nije riječ o neobičnoj pojavi, vidjeti poskoka u Dalmaciji u ljetnim mjesecima, opasno jest ako vas ugrize, a naročito ako nema protuotrova.

Takva je bila situacija psa i njegovog čovjeka u Dalmaciji kojeg je ugrizao poskok, a zabrinuta vlasnica je bezuspješno pokušavala pronaći veterinara koji ima protuotrov. Rekli su joj – nema ga ni za ljude.

Poskok (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Stoga, istražili smo kakva je situacija i je li ta informacija zaista točna.

“Obavještavamo Vas da zmijskog protuotrova ima u dovoljnim količinama u bolnicama i zdravstvenim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj, kao i dodatne količine kod veledrogerija. Zdravstveni sustav svake godine nabavlja dodatne količine protuotrova prema procjenama potreba”, stoji u pisanom odgovoru Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Inače, protuotrov se proizvodi u Imunološkom zavodu i to zahvaljujući serumskim konjima kojima se ubrizgavao razrijeđeni otrov kako bi kkod konja izazvao imunološku reakciju, da bi se potom konjska krv slala na analizu i stvorio protuotrov.  Kakva je situacija sada u Imunološkom, ne unamo, poslali smo upit, kojeg ćemo objaviti čim stigne.

Komentari