Slučaj OŠ Stenjevec: Roditelji smatraju da su im djeca zakinuta jer imaju autističnog kolegu

Osnovna škola Stenjevec našla se pod povećanom pozornošću na zadnji dan rujna kada je jedan učenik usred nastave bacio mobitel kroz prozor, oštetio monitor računala, a svoje školske kolege dobro isprepadao. U incidentu nitko nije bio teže ozlijeđen. ali je cijeli razred, uključujući autističnog dječaka, pretrpio stres.

Incident u Osnovnoj školi Stenjevec: Učenik napao učiteljicu, bacio joj mobitel kroz prozor i razbio monitor?

Roditelji druge djece iz razreda autističnog dječaka sad se boje za svoju djecu

Sada su se javili i roditelji učenika toga razreda, koji žele opisati svoje stajalište o incidentu i svemu što mu je prethodilo, ali i osjećaje djece koja su prošla kroz traumatično iskustvo.

Pismo roditelja prenosimo u cjelosti:

“Mi smo roditelji uplašene djece koja već petu godinu zaredom svoje školske dane provode s dječakom koji je izazvao incident u OŠ Stenjevec i želimo demantirati navode dječakova oca o tome događaju koji su se pojavili u nekoliko medija.

Situacija, jednostavno, nije onakva kakvom ju je opisao otac. Shvaćamo roditelja koji štiti svoje dijete. Shvaćamo čak i da je u svojoj želji da ga zaštiti u afektu iznio krive informacije.

Ali, naša su djeca uplašena zbog odlaska u školu i zbog toga smo odlučili izaći u javnost.

Već u prvom razredu mi i naša djeca smo primijetili da je njihov školski kolega poseban.

Zbog toga smo mi roditelji upućivali našu djecu da ga puste na miru i ignoriraju njegove ispade kojih je, nažalost, bilo.

Ono što sada možemo s ponosom ustvrditi jest da su ga naša djeca prihvatila i štitila sve ove četiri godine. Obraćali su mu se s ljubavlju i prijateljstvom.

Nitko nije maltretirao dječaka, niti naša djeca niti djelatnici škole. Pri tome moramo napomenuti da je zbog ponašanja dječaka praćenje nastave za našu djecu često bilo vrlo otežano.

Nismo znali što se toga dana dogodilo dječaku da je tako reagirao, ali smo kasnije shvatili da je takva vrsta ponašanja moguća kod takve dijagnoze o kojoj je i njegov otac govorio u medijima.

Učenici su bili prestrašeni jer su tog dana svjedočili zastrašujućoj rušilačkoj snazi svoga prijatelja koji je bio izvan kontrole. Priskočili su mu u pomoć, pokušavajući ga smiriti riječima, ali pomoći nisu mogli. Kada su to shvatili, šokirani i u strahu pobjegli su iz učionice plačući, a učiteljica koja ih je srela odvela ih je u prostoriju gdje su se osjećali sigurnije.

Neka djeca su bila ozlijeđena, a neka u stanju šoka. Šok i stres kod mnogih od njih izazvao je posttraumatske posljedice.

Mi roditelji bojimo se za sigurnost svoje djece. Ne želimo da naša djeca pohađaju nastavu u takvim uvjetima i mislimo da imamo potpuno pravo na to. Naša djeca, također, ne žele nastavu u takvim uvjetima, a mislimo da ovakva situacija nije niti u interesu dječaka.

Nedavno je ponašanje tog istog učenika ugrozilo i ostale djelatnike škole. U napisima u medijima nepravedno je optužen knjižničar škole i želimo mu ovim putem dati svoju podršku.

Možemo posvjedočiti kako su svi djelatnici škole nastojali zaštititi tog dječaka, kao i našu djecu.”

Kako svaka vijest u Hrvatskoj traje nekoliko dana, tako se i ova priča brzo zaboravila. Dječaka kojeg su prvo napali na društvenim mrežama a onda izložili i javnoj osudi, prestao je ići u školu.

Otac: “Mome sinu ne pružaju adekvatnu pomoć u školi”

Njegov otac razgovarao je s našim novinarom i ispričao kroz kakav tretman dječak prolazi otkako je upisao školu. Smatra da njegov stariji sin nema adekvatnu pomoć u školi, nego ga profesori i pedagozi nastoje disciplinirati represivnim metodama poput odvajanja od kolega i zatvaranja u druge prostorije.

“Odveli bi ga iz učionice, slali kod pedagoginje ili zadržali u pedagoškom kabinetu. Na neki način, pokušavali su ga izolirati ili plašiti izolacijom. Na samom početku školske godine, znači prije incidenta s profesoricom zemljopisa, knjižničar ga je oborio i pritisnuo na pod, što je prouzrokovalo i ozljedu ramena za koju postoji i zdravstvena dokumentacija. Škola taji informacije i uopće nije reagirala na objave u medijima i na društvenim mrežama. Prema onome što sam saznao, na dan kad je navodno napadnuta učiteljica, naš sin je pisao kredom po ploči neprimjerenu riječ. To vam je tipična reakcija kod nekoga tko ima njegovu dijagnozu. Osjeća se loše, treba pomoć, ali je ne zna tražiti na pravi način”, rekao nam je otac.

OŠ Stenjevec: Knjižničar ga je ozlijedio, a učiteljica mu prijetila objavom snimke na internetu


Komentari