SLAVI SE DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM: ‘Da nije bilo partizanske borbe, ne bi bilo današnje Hrvatske’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin izjavio je u ponedjeljak, na Dan pobjede nad fašizmom, da današnje Hrvatske ne bi bilo bez partizanske borbe.

“Hrvatska je stvorena na temeljima antifašističke borbe. Da nije bilo partizanske borbe, ne bi bilo današnje Hrvatske”, poručio je Habulin na Mirogoju nakon što je izaslanstvo SABA-e položilo vijenac kod Grobnice narodnih heroja na Mirogoju.

Poručio je da se obilježavanjem Dana pobjede evociraju uspomene na sve koji su položili svoje živote i uložili napore da bi Hrvatska bila samostalna i slobodna europska država.

Osvrnuo se i na značenje 9. svibnja 1945. godine, kada je nakon potpisivanje bezuvjetne kapitulacije, vojska nacističke Njemačke položila oružje, čime je završio Drugi svjetski rat.

“Današnje Europe ne bi bilo da nije bilo zajedničke borbe europskih zemalja na strani antifašističke koalicije, našli su se na strani pobjednika, prava, pravde, to je ono na što mi danas moramo biti ponosni”, poručio je Habulin podsjetivši da se danas obilježava i Dan Europe.

Poručio je i kako, na žalost, u zadnjih 30 godina, u Hrvatskoj postoji “otvoreno proustaško orijentirano desničaranje”, koje Hrvatsku vraća u prošlost i iskrivljuje povijesne činjenice.

Na pitanje novinara kako komentira pasivnost Vlade i Hrvatskog sabora u obilježavanju današnje obljetnice, Habulin je rekao da su te institucije deklarativno na strani antifašizma ali bi u praksi trebale pokazati “daleko više”.

Vijence i cvijeće su u ponedjeljak na Grobnici narodnih heroja položili i izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, delegacije SDP-a i Socijaldemokrata Hrvatske, te veleposlanstava Francuske, Azerbajdžana i Kazahstana, a izaslanstvo SABA-e vijence polaže i u spomen parku Dotršćina.


Komentari