Skupština sutra osuđuje seksističke izjave Milana Bandića. Nikolić za Zagreb.info: ‘Opet ćemo napraviti isto, ako se ovako nešto ponovi!’

FOTO: Cropix

Nakon epske sjednice koja je početkom rujna otvorila novu sezonu zagrebačke politike, sutra je na rasporedu još jedna sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Na 27.sjednici, skupštinari će raspravljati o čak 34 točke Dnevnog reda, a jedna od njih bit će posebno zanimljiva.

Riječ je o točki broj 29, čiji je predlagatelj Klub zastupnika lijevog bloka, a predmet rasprave bit će Prijedlog zaključka o osudi neprimjerenog ponašanja gradonačelnika Milana Bandića.

Tu je goruću temu na prošloj sjednici otvorio zastupnik Zlatko Nikolić (Radnička fronta), kada su svoj Prijedlog zaključaka uputili na hitan postupak. Kako je to odbijeno od vladajuće većine, ona se automatski po Poslovniku Gradske skupštine našla na Dnevnom redu sutrašnje skupštine.

Bandićevi seksistički ispadi za svaku su osudu

Milan Bandić poznat je po svojim kontroverznim izjavama, a nerijetko su one i seksistički nastrojene prema novinarkama, ali i njegovim zaposlenicama. Posljednju takvu , upućenu novinarki N1 televizije, osudila je struka kao i velik dio javnosti, a sutra će se tražiti da isto napravi i Gradska skupština. Ne samo da osudi, već i da se distanciraju od njegovih izjava.

O cijeloj smo situaciji popričali sa zastupnikom Zlatkom Nikolićem, koji nam je ukratko objasnio kako je došlo do toga da ova točka dospije na Dnevni red.

Zlatko Nikolić

“Tražimo od skupštinara da osude i da se ograde od seksističkih i diskriminatornih činova gradonačelnika, za koja se može reći da su protivna Zakonu o ravnopravnosti spolova, Zakona o suzbijanju diskriminacije i gradskih akata jer ista proizlaze i iz navedenih zakona. Do sada je ovaj čin osudila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ali i u dva navrata Gradsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Pošto smo i samom “isprikom” koja je još jednom bila seksistička vidjeli da gradonačelnik nema namjeru prestati ispoljavati seksizam ili se pak zaista ograditi od svog čina, tražimo da se ovo pitanje digne na gornja politička tijela. Više nije dovoljno da na ovakvo ponašanje upozoravaju tijela koja će se lako ignorirati nego o problemu seksizma u političkom prostoru treba raspravljati na gornjim razinama politike. Ponovi li još jednom gradonačelnik ovako nešto opet ćemo napraviti isto”, kazao nam je Nikolić pa nadodao:

“Samim zaključkom pozivamo sve zastupnice i zastupnike bez obzira na političku pripadnost da osude seksizam i diskriminaciju. Zastupnice i zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba obvezali su se na promicanje ravnopravnosti spolova i poštivanje skupštinskih akata temeljenih i na Zakonu o ravnopravnosti spolova i Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Tražimo da Gradska skupština Grada Zagreba potvrdi kako ne podržava činove ispoljavanja seksizma, omalovažavanja i vrijeđanja te da jasno damo do znanja kako je ovakvo verbalno izražavanje van granica dopuštenog. Ovakvo ponašanje gradonačelnika Milana Bandića je neprimjereno instituciji gradonačelnika glavnog grada ove zemlje i bilo kakve javne dužnosti. Gradonačelnik Grada Zagreba dužan je provoditi zakone i poštovati skupštinske akte. Gradonačelnik ima odgovornost javne osobe, te je itekako dužan voditi računa da svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama uspostavlja standarde ponašanja i komunikacije i daje primjer drugima.”

Seksistički ispadi su Bandićev “modus operandi”

Na žalost, ovo nije prvi puta da Milan Bandić istupa u javnosti neprimjerenim izjavama, pa nije krivo reći kako je to postao njegov “modus operandi”.

“Seksistički istupi gradonačelnika se događaju sve češće, spomenuta novinarka N1 televizije je samo posljednja u nizu novinarki kojima je gradonačelnik Milan Bandić upućivao neprihvatljivu komunikaciju. Prije samo koji mjesec na sličan način gradonačelnik se obraćao i novinarkama RTL-a, NOVA-e TV te mnogima drugim. Valja spomenuti i kako je Hrvatsko novinarsko društvo povodom ovoga čina pozvalo sve medijske radnike da bojkotiraju izjave gradonačelnika Milana Bandića te pokrenulo kampanju “Samo odgovorite na pitanje”. Tako nešto smatramo izuzetno štetnim po Grad. Grad Zagreb bi morao biti mjesto s nula tolerancije po bilo kakvom obliku diskriminacije, a činjenica jest da njegov čelni čovjek perpetuira seksizam. Funkcija gradonačelnika glavnog grada ove zemlje i seksizam su nespojivi, i to ovim Prijedlogom zaključka od Skupštine i tražimo”, zaključio je Nikolić u razgovor za Zagreb.info.

Zovko: ‘Osuda se odnosi prema svim akterima na političkoj sceni!’

Za komentar o slučaju seksisičkih ispada Milana Bandića zamolili smo i predjsenika Hrvatskog novinarskog društva, Hrvoja Zovka.

“Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na istupe zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Za nas, ti su istupi krajnje neprihvatljivi, a njegova su meta najčešće naše kolegice”, kazao je Zovko pa nadodao:

Neprihvatljivo je da se osoba u javnosti tako ponaša, pogotovo ako se nalazi na političkoj sceni. Političari svojim ponašanjem pokazuju da ne razumiju koji je smisao novinarstva, a naše su poruke jasno odaslane svima, ne samo Milanu Bandiću.”

Zovko ističe kako se ovakvim činovima stvara neprijateljsko ozračje prema novinarskoj profesiji. Miješati se, kaže, neće u politiku, no svakako pozdravljaju svaku inicijativu koja osuđuje napade na novinare i novinarsku profesiju, posebice one usmjerene


Komentari