Skriva tugu iza osmijeha, a onda doseže dno: Saznajte zašto je ovaj film sve oduševio

IMDB

Jedan od najboljih filmove koji smo ove godine pogledali jest definitivno novi film Todda Philipsa koji se u hrvatskim kinima počeo prikazivati prošlog četvrtka, 3. listopada. Riječ je, naravno, o kriminalističkom trileru “Joker”.

Omiljenog negativca sada možete još bolje “upoznati”, suosjećati s njim i osjetiti njegovu patnju. Iako su nam neke se neke scene urezale u pamćenje po tome koliko su brutalne, film ima jednu od najboljih psiholoških karakterizacija lika. Gledati kako se Arthur Fleck postupno pretvara u Jokera uz brojne neočekivane prevrate i dinamičnu radnju, svakako treba doživjeti.

Joker je jedan od najpoznatijih negativaca koji se prvo pojavio u DC stripovima. Nakon brojnih pojavljivanja na filmskim platnima, Philips se odvažio za još jednu adaptaciju. U ovom ga je izdanju utjelovio Joaquin Phoenix, jedini čiji Joker može konkurirati izvedbi Heatha Ledgera iz 2008. godine.

IMDB

Joker, odnosno Arthur Fleck, neshvaćen je čovjek koji samo traži bliskost, a po glavi mu se vrte samo negativne misli. Živi u bijedi, kao većina stanovnika Gotham City-a, konstantno je maltretiran – kako fizički, tako i psihički, a uz sve se to brine za majku za koju, na kraju, shvaća da nije bila brižna kao što je to nekada mislio. Arthur svoju tugu i nesreću skriva iza osmijeha, trudi se doimati pozitivnim sve dok ne donese jednu lošu odluku. Nakon toga, ne prestaje. Bio je na rubu i podlegao.

Borba lika sa samim sobom u filmu je odlično prikazana, čak do te mjere da razumijemo njegovu muku i zbog toga djelomično opravdavamo sve što čini. Upravo to ovaj film razlikuje od svih ostalih “Jokera” jer je najveći naglasak stavljen na ono što ga je dovelo do toga da postane negativac, odnosno što je dovelo Arthura Flecka do toga da postane Joker.

IMDB

Iako različit od starijih adaptacija Joker, dijelovi izvedbe Joaqina Phoenixa podsjećaju na njegove “prethodnike”. Kada je njegova transformacija u Jokera potpuna, geste poput lizanja usnica te vožnje u policijskom autu i gledanje kroz prozor sa smiješkom podsjećaju na “klasično” Jokerovo ponašanje.

Rane osamdesete u kojima je podjela između bogatih i siromašnih sve veća, podsjećaju na trenutno stanje u SAD-u te ga, očigledno, kritiziraju. U filmu je izražen i problem nedostatka očinske figure za kojom Arthur neprestano traga. Pokušava se povezati s kandidatom za gradonačelnika Gothama Thomasom Waynom, ocem Brucea Wayna.

Dok je Philips osmišljavao lika, imao je Joaqina Phoenixa na umu. Uloga je rađena prema njemu, a to je vidljivo jer mu izvedba izgleda nevjerojatno prirodno. Phoenixova je izvedba bila još bolja i zbog toga kako je izgledao. Zbog uloge je izgubio čak 23 kilograma tako da je jeo samo jednu jabuku dnevno. Sam je glumac došao na tu ideju jer je htio da Arthur izgleda, kako kaže, gladno i nezdravo.

Film, kao kriminalistički i djelomično psihološki triler, ima scene koje su pomalo mučne za gledati. Nasilje, krvoločna ubojstva, razaranje, no s obzirom na tematiku i teme koje pobuđuje, čudno je što ih nema i još više. Joker uživa nanositi patnju bogatima, no i onima koji se prema njemu nisu dobro odnosili. Osvetoljubljiv je, a zbog svog načina razmišljanja i djelovanja postaje ikona među ljudima koji su mu slični, a takvih je mnogo.

IMDB

Većina gledatelja su “stariji” obožavatelji DC-a i Jokera, no rezultati gledanosti u prvom tjednu prikazivanja dokazuju kako je zainteresirao i mnoge druge. Blitz film izvijestio je da je film dosad zaradio 3.070.734 kuna, što je ujedno najbolje otvaranje studija Warner Bros., najbolje DC otvaranje svih vremena te najbolje otvaranje Batman franšize u Hrvatskoj. Također, Philipsov je “Joker” treće najbolje otvaranje svih vremena u Hrvatskoj – nakon globalnih mega uspješnica “Avengers: Endgame” i “Star Wars: The Force Awakens”.

U svijetu filma kruže glasine kako će “Joker” biti dobitnik Oscara, barem u jednoj kategoriji, a mi bi ga, zbog brojnih već navedenih razloga, svima preporučili.

IMDB


Komentari